Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ranitomeya amazonica

Ranitomeya amazonica

 A Ranitomeya amazonica 16 és 19 milliméter közötti hosszúságú, viszonylag kicsi mérgező béka, amely az Amazonas-on él.. Ennek a fajnak a bőre sima, alapszíne fekete. Mindazonáltal feltűnő narancs-vörös vagy piros színű csíkok vannak a hátán és az oldalán, valamint a száj felett és alatt.

A legtöbb mérgező békához hasonlóan a Ranitomeya amazonicas faj is a bőr mirigyein keresztül választ ki toxinokat, amelyek megvédik őket a gombás és bakteriális támadásoktól. Ezenkívül a ragadozókat is elriasztja a méreg. A béka élénk színei figyelmeztető jelként szolgálnak. A bőrmérgek képződése a méregnyílbékákban a rendelkezésre álló tápláléktól függ. Például a terráriumokban nem képződnek bőrméreganyagok, mivel bizonyos zsákmányállatok hiányoznak az élelmiszer-spektrumból. Helytelennek bizonyult az a feltételezés, hogy a mérgek összetétele felhasználható a fajok megkülönböztetésére.

E békáknak csak egy kis része él védett területen, nevezetesen a perui Reserva Nacional Alpahuayo Mishana területén . Sajnos mind a védett terület, mind az esőerdők védtelen élőhelyei a növekvő mezőgazdasági tevékenységek miatt egyre inkább csökkennek, s ennek eredményeképpen ez a békafaj is a veszályeztetett élőlények között szerepel.

Kép: www.dendrobase.de
2019-es újítások: Egy autó, amely mindent lát, ava...
Legek az állatvilágban - a kaméleon
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/