Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szlovéniai Postojnai barlang és a sárkányfiókák

 A szlovéniai Postojnai barlang és a sárkányfiókák

 Szlovénia legismertebb, több mint 20 kilométer hosszú barlangja. Egy gyönyörű karsztvidék része a postojnai cseppkőbarlang. A látványosság Európa legnagyobbja a karszt kategóriában, egyben a leglátogatottabb is. 200 év alatt a Postojnai cseppkőbarlangot több mint 38 millió látogató kereste fel a világ minden részéről. Az érdeklődőket egy barlangvasút viszi le ebbe a föld alatti világba, ahol hatalmas cseppkövek, impozáns termek és a legkiterjedtebb barlangi állatvilág várja őket.

Kép: www.postojnska-jama.eu

 A világ első földalatti vasútját a Postojnai cseppkőbarlangban nyitották meg 1872-ben. Honlap : Itt

A barlangi vakgőték ősidők óta foglalkoztatták az emberek képzeletét, és a legendák szerint valójában sárkányfiókák. Még ma is rejtély övezi ezeket a lényeket, őket tekintik a legnagyobb barlanglakó állatoknak, amelyek akár 12 évig is elvannak élelem nélkül, az élettartamuk pedig, bármennyire hihetetlen, 100 év is lehet!

Az első írásos beszámoló a Postojnai cseppkőbarlangban élő rettenetes sárkány utódairól a 17. századból származik. / Kép: www.postojnska-jama.eu

 A 18. században a biológusok egymással versengve, jóformán azon hadakoztak egymással, hogy ki fog elsőként bemutatni egy új állatfajt a Postojnai cseppkőbarlangból. Giovanni Antonio Scopoli volt az, akinek elsőként sikerült befognia e rendkívüli teremtmények élő példányait és 1768-ban megszületett a „sárkányfiókák" tudományos leírása, amelyek a Proteus anguinus latin nevet kapták. A Fajok eredete c. művében (1859) még Charles Darwin is említést tett ezekről a Postojna földalatti világából származó hihetetlen lényekről.

Kép: www.postojnska-jama.eu

 Külső kopoltyúkkal és primitív tüdővel lélegeznek. Bár a felnőtt barlangi vakgőtéknek nincs szeme, mégis mindent „látnak" a bőrükben lévő receptorok segítségével. Nagyon jól érzékelik prédájukat és bőrük igen érzékeny a fényre.  2016-ban először sikerült megfigyelni egy nőstény vakgőte peterakását és 21 „sárkányfióka" kikelését, amelyek aztán világszerte médiasztárok lettek.

A farkas és a számolás…
Gyöngyből készült ékszerek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/