Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A hétpettyes katicabogár

A hétpettyes katicabogár 

 A hétpettyes katicabogár feje és tora fekete, azonban mindkét testtáján található két fehér folt. Csápjai, csakúgy mint rokonaié, bunkós végűek. A kifejlett egyedek mindössze 6-8 milliméter hosszúságúak, alakjuk jellegzetes bogárhátú. A lárvák teste rücskös, hernyószerű, viszont jól kifejlett, hat ízeltlábbal rendelkeznek. Színe alapvetően szürke vagy fekete, amit sárgás foltok tarkítanak.

Szinte mindenhol találkozhatunk vele, ahol van növény, és rajta élősködő tetű – éppen ezért is olyan hasznos ez a bogárfaj. A hétpettyes katicabogár tavasszal rakja le a levelek fonákjára a petéket (maximum 400-at), melyek egy héten belül ki is kelnek.

A ragadozó lárvák nagyon mozgékonyak, négy vedlés után bábozódnak be végül, de az utolsó lárvabőr még rajtuk marad védekezésképpen. A lárvák 10-30 nap alatt fejlődnek ki, hőmérséklettől és táplálékkínálattól függően, és 3-17 napot töltenek bábként. Ha a teljes átalakulás gyors, akkor esély van arra is, hogy egy hónapra rá egy második generáció jelenjen meg ugyanabban az évben.

A kifejlett katicabogarak képesek átvészelni a telet. Az imágó nagyjából háromnegyed évig tartó élete során ragadozó. Érdekesség, hogy veszély esetén halottnak tetteti magát, és még odáig is elmegy, hogyha támadó érkezik, elriasztásképpen vérfröcsköléssel reagál, ilyenkor egyébként akár 10 százalékos testfolyadékvesztésen is áteshet.

A hétpettyes katicabogár rendkívül hasznos a mezőgazdaság és a házi kertek számára, ugyanis mind lárvaként, mind pedig kifejlett bogárként legfőképpen levél-, valamint pajzstetvekkel táplálkozik. Egyetlen egy lárva képes több mint ezer tetvet is elfogyasztani kifejlődése során.

Ezen hasznos tulajdonsága miatt alkalmazzák előszeretettel, mint biológiai fegyver, és ezért is telepítették be például Észak-Amerikába. Érdekes, hogy már a petéket is a kártevők által invázió alá vett levelek fonákjára rakja le, ezért a kikelő lárváknak nem kell sokáig keresgélniük élelem után. 

Forrás: agraroldal.hu

A szerencsét hozó szamár
A kék fényű lámpás
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/