Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Piplantri : A falu, ahol minden lány születésénél 111 fát ültetnek

Piplantri : A falu ahol minden lány születésénél 111 fát ültetnek

 A Piplantri egy indiai falu, ahol különös tradíció gondoskodik a fák utánpótlásáról. A falusiak 111 fát ültetnek minden alkalommal, amikor lány születik, és a közösség gondoskodik arról, hogy ezek a fák fennmaradjanak, és a lányok felnövekedésével együtt növekedjenek és teremjenek is. Indiában óriási a lányok hiánya, mivel a társadalom megszállottja a férfi gyermeknek. Az évek során az itt élőknek sikerült több mint 300 000 fát ültetni a falu legelőjén, köztük többek között Neem- , Sheesham- , Mango- , Amla-t.

A születendő lányok pénzügyi biztonságának érdekében születésükkor a falusiak együttesen hozzájárulnak a 21.000 indiai rúpia (kb. 88.532 ft) összegyűjtéséhez, amit a szülők kiegészítenek még 10. 000 indiai rúpiával, és azt egy betéti bankszámlára helyezik, amelyet majd 20 éves korukban kapnak csak meg, bizonyos feltételek betartása mellett. A szülőknek alá kell írjanak egy szerződést, amelyben ígéretet tesznek, hogy a lányuk megfelelő oktatásban fog részesülni és nem megy hamarabb férjhez, mint a házassághoz szükséges törvényes kor.

Shyam Sundar Paliwal, az egykori sarpanch (a falu megválasztott vezetője) ezt a kezdeményezést néhány évvel ezelőtt meghalt lánya, Kiran emlékére indította el. Ez a gyönyörű hagyomány nemcsak a faluban élő nők mélységes elismerését ösztönzi, hanem a környezetgazdálkodás figyelemre méltó érzékét is felveti.

A 2006-ban elindult kezdeményezés Piplantri falut oázissá változtatta. A falu Neem, Mango, Amla és Sheesham fákkal borított, amelyek magasabb vízszintet és gazdagabb vadvilágot eredményeznek.

A kezdeményezés a város gazdaságát is segítette. Annak érdekében, hogy a termeszek távol maradjanak a gyümölcsfáktól, a falu több mint 2,5 millió aloe vera növényt ültetett maga köré. Fokozatosan a falusiak ráébredtek, hogy az aloe vera különféle módon feldolgozható és forgalmazható. Tehát a közösség most aloe alapú termékeket állít elő és forgalmaz, mint például a gyümölcslé és gél. 

Látva a falu társadalmi és környezeti egészsége közötti szoros kapcsolatot, Paliwal hagyománya valóban fenntartható jövőt teremtett a közösség tagjai számára. A falubeliek tiszteletben tartják azt a harmóniát, amelyet ez a hagyomány hozott a közösségükbe a bűncselekmény drámai csökkenésével. Nem is beszélve a kislányok megújult imádásáról.

Lehet, hogy nem gondolnád, hogy valami olyan jelentéktelen, mint egy facsemete, megváltoztathatja a világot, de ne feledd: a csemete egy napon hatalmas fává nő.

Kép: Piplantri.com
Gólyarobi
Surranó Soma kalandjai

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 12. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/