Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa

 Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa

 Az Inka Birodalom fővárosa Cuzco nagyon messze van az óceánparttól(750 km kb), ami a legkézenfevőbb sóforrás lenne. 3400 méter magasságban fekszik. Ők azonban ennél lényegesen közelebbről intézték a birodalom fővárosának és környékének a sóellátását. Már az inkák kora előtt működtek kis sólepárlók, nem messze Cuzcótól, kb 4o km távolságban. Ezt fejlesztették tovább az inkák és hoztak létre egy valóságos sókitermelő bázist Maras falucska közelében. Lakóinak nagy része még ma is indián eredetű. Az úton felé hihetetlen panoráma: a háttérben a felhőkbe burkolódzó lilás hegyek, elöl az Altiplano magas fennsíkja és lepillantva a szakadékba, valami vakító fehérség villan a szemünkbe. Garantáltan mindenki teljesen ledöbben amikor először megpillantja Maras falucska sólepárlóit. 

.

Fotó: Dél- Amerika Blog
Fotó: Dél - Amerika Blog

 A lepárlónak nem egy tulajdonosa van, hanem Maras városka lakóiból legalább 27o családé a tulajdonjog. Mindegyik családnak megvannak a saját medencéi. Az aktív munka a száraz évszakban folyik, amikor nincs eső. Ilyenkor kb 3 naponta(a párolgás erősségétől függően), beleeresztenek a medencéjükbe pár cm-nyi sós vizet. A medencék mélysége nem több mint 3o cm. amikor megtelik és teljesen kiszáradt, akkor feltörik a sót és kezdődhet az elejétől a folyamat.
A víz is érdekes helyről érkezik...a föld alól:) A sótartalma egyszerűen elképesztő! Több mint 7o%-os! Összehasonlításul: a Földközi tenger sótartalma átlagosan 3,5 %...a Holt tengeré 2o és 3o% között változik...ennek a víznek 7o%-os a sótartalma!!! Vagyis ajánlatos nem belenyalni. ( idézet: Dél- Amerika Blog Facebook)


Cuzco központi tere, Kép: wikipédia

 Az idegenforgalom szempontjából fontos város. Cuzco környékén jelentős inka romok találhatók. A város egyben kiindulópont a világhíres Machu Pichu felé. Egy nemzetközi forgalmú repülőtére van, az Aeropuerto Alejandro Velasco Astete.

Cuzco volt az Inka Birodalom vallási és politikai központja. Az indiánok szentségként imádták, mivel az első inka, Manco Capac alapította. Házainak, piacainak és utcáinak számát tekintve akkora volt, mint a középkori Európa egyik nagyvárosa.

A spanyolok hódítása előtt a peruiak egy nagy pumához hasonlították. A puma volt a szent állatuk, az ereje miatt imádták. A város volt az állat teste, a Saqsaywaman erőd a feje. Egy felső- és egy régebbi alsóvárosból állt.

Feltehetően itt építették a Naptemplomot, amely az inkák legjelentősebb szentélye volt. A szertartásokat a város főterén a Huacacapatán tartották, mert a templomba csak a papok és a legmagasabb rangú tisztviselők léphettek be. Majd a kelet-nyugati irányban folyó két patak mentén később napon szárított téglából sok egyszerű házat emeltek. Virágkorában a városnak 200 000 lakosa volt. A nagy ünnepeken és a vásárok alkalmával a maga korában ritkaságnak tekinthető szám csak növekedett.

1533-ban a spanyol Pizzaró katonái elfoglalták Cuzcót és nagy pusztításba kezdtek. Amit ők megkíméltek, azt a kincskeresők tették tönkre.


Forrás: Dél- Amerika Blog, wikipédia

A videóban bemutatják Peru legszebb városait, köztük Cuzcót is. A felirat bekapcsolásakor , a spanyol nyelvre kattintás után megjelenik az automatikus fordítás , ahol megkeresve a " magyar" lehetőséget, máris magyarul olvashatjuk.

2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
Mert hatalmad van másokat boldoggá tenni!- A Mosol...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 23. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/