Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Parazitoid darazsak: Dinocampus coccinellae

 Parazitoid darazsak: Dinocampus coccinellae

 A biológiai fegyverek használata nemcsak az emberek kiváltsága, egyes élősködő rovarfajok ugyanis előszeretettel juttatnak vírusokat áldozatuk testébe. Egy parazitoid életmódot folytató darázsfaj (Dinocampus coccinellae) valószínűleg ilyen módon téríti el a katicabogarak (Coleomegilla maculata) idegrendszerét és teszi engedelmes rabszolgává a pettyes bogarakat.

A parazitoid életmód sok tekintetben emlékeztet az élősködő (parazita) életmódra. A parazitoid állat életciklusának egy hosszabb szakaszában egy arra alkalmas, más fajba tartozó gazdaegyed testében él, abból táplálkozik, és abban fejlődik. Ellentétben a parazitával, a parazitoid végül megöli gazdáját, e szempontból tehát a ragadozókra emlékeztet.

A darázs tűszerű tojócsövével a petét a katica testébe juttatja. A lárva a bogárban kel ki, majd nagyjából húsz nap múlva előbújik és a katica lábai között bebábozódik. A történet ezen a ponton kezd igazán érdekessé válni: ahelyett, hogy revansot venne a testét eltérítő rovaron, vagy egyszerűen csak otthagyná, a katicabogár hűséges szolgaként őrzi a bábot egészen addig, míg a kifejlett darázs ki nem kel belőle.Ezt követően az egykori testőr elpusztul vagy szerencsésebb esetben magához tér, és mintha mi sem történt volna, folytatja addig megszokott életét.

Forrás: origo.hu, wikipédia

Gólyarobi
Zengő- bongó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/