Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Panda diplomácia : Kína a szoros kapcsolat jelképeként kölcsönzött pandákat különböző országoknak

 Panda diplomácia : Kína a szoros kapcsolat jelképeként kölcsönzött pandákat különböző országoknak

 Szeptember 2- ikán születtek ezek a panda ikrek a berlini állatkertben. Mindenki nagy örömmel fogadta őket, hiszen a pandák amúgy is nehezen tenyészthetők. A két bébi panda egy óra különbséggel született. A szülőket ( Meng Meng az anya és Jiao Qing az apa) Kínából kölcsönözték. 2017. júniusában érkeztek Berlinbe, a nagy rajongók örömére. Születéskor a rózsaszín kölykök,  aránytalanul hosszú farkaikkal, kis mértékben hasonlítanak a felnőtt fekete-fehér medvékhez.

"Panda diplomácia" néven Kína  tucatnyi országba küldte el nemzeti kincsét a szoros kapcsolatok jelképeként. Az állatkert 15 millió dollárt fizet egy 15 éves szerződésért, hogy otthont adjon nekik, és a pénz nagy részét Kína megőrzési és nemesítési kutatási programjára fordítják.

A Berlinben született kölyköket az elválasztástól számított négy éven belül vissza kell vinni Kínába.

Kína korábban három pandát adott Németországnak, de az utolsó, Bao Bao 2012-ben, 34 éves korában meghalt Berlinben, ő volt a világ egyik legöregebb férfi pandája.

Körülbelül 1864 panda él a vadonban Kínában, a 1970-es évek végén mindössze 1000 volt- a WWF környezetvédelmi csoport szerint. Alig több mint 400 panda él állatkertekben szerte a világon, a Pekinggel indított védelmi projektnek köszönhetően.

Forrás: theguardian.com

Fénykép: Zoo Berlin leírás / EPA
A nagyravágyó halászné
A Bertoloni-bangó(Ophrys bertolonii)

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. január 28. kedd

Captcha kép