Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Orosz kutatók új, sajátos ásványokat fedeztek fel egy vulkán belsejében

A petrovit. Kép: Mineralogical Magazine 2020

 Orosz kutatók új, sajátos ásványokat fedeztek fel egy vulkán belsejében

 A Szentpétervári Egyetem tudósai érdekes új ásványt fedeztek fel a Tolbachik vulkanikus komplexum tetején, amely a Kamcsatka-félszigeten található, Oroszország legkülső keleti részén. A Tolbachik vulkanikus komplexum egy vulkán, amelyben több, mint 130 ásványt fedeztek fel, beleértve az alarzitot és a tolbachitot.  A petrovit nevű ásványról a Mineralogical Magazine folyóirat számolt be .

Az aqua ásványt először csaknem két évtizede gyűjtötték be, de egy nemrégiben készült elemzés tárta fel a teljes összetételét és azt, hogy az ásványi anyag atomjai mennyire különlegesen szerveződtek. A petrovit oxigénből, kalciumból, nátriumból, kénből és rézből áll (kémiai képlete Na10CaCu2 (SO4) 8). Az ásvány porózus szerkezetű, és a nátriumatomok szabadon mozoghatnak az üregek között. Ez a képesség ideálissá teheti az anyagot katódként nátrium-ion akkumulátorokban.

„A petrovit kristályszerkezetében lévő rézatom szokatlan és nagyon ritka koordinációja hét oxigénatomot tartalmaz. Az ilyen koordináció csak néhány vegyületre, valamint a szaranchinaitra jellemző, amelyet a Szentpétervári Egyetem munkatársai fedeztek fel - egészen pontosan Oleg Siidra professzor kutatócsoportja "- mondta Stanislav Filatov projektvezető nyilatkozatában.

Forrás: IFLScience!


A Csévi-szirtek barlangjai I.
G. Joó Katalin: Fricska
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/