Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Óriáspapagáj csontjait találták Új Zélandon

Óriáspapagáj csontjait találták Új Zélandon

Brian Choo, Flinders University: Heracles inexpectatus

 Új Zéland a legtovább élt óriásmadarak otthona. Még az emberek is találkozhattak Madagaszkáron az elefántmadárral, amely valószínűleg Krisztus után 1000- ig élt. Az elefántmadár önmagában is nagy volt, hiszen megközelítette a 3 métert, míg a moák kinyújtott nyakkal a 3, 5 métert is elérték. Mauritiuson is találtak óriásmadár fossziliákat, ez esetben dodót és a Rodriges- szigeti remetegalambot.

A legújabb felfedezés viszont az óriás papagáj csontja, annál is inkább hiszen erre eddig nem volt példa. A csontok alapján egy méteres lehetett és legalább 7 killogrammot nyomott. Ezekkel a méretekkel messze túlszárnyalta a ma élő papagájokat.

Hogy egészen pontosan milyen volt? Trevor Worthy, ausztráliai Flinders Egyetem docense, a tanulmány szerzőjének a véleménye szerint : Ezek a papagájok okosak voltak, képesek megoldani a problémákat. Életvitelük elsősorban a talajra korlátozódott. Valószínűleg bogyókkal és azoknak a növényeknek a gazdag gyümölcseivel táplálkoztak, amelyek az erdőben éltek.

Úgy vélik ez a madár jóval nagyobb volt, mint a ma élő papagájok legnehezebbike, a kakapó. A lelet váratlan természete, valamint a madár óriásméretének megfelelően Heracles inexpectatusnak nevezték el . Gizmondo szerint, ha a talált csontokat összehasonlítják a két hatalmas múzeumgyűjtemény számos csontjával, rámutathatnak a hasonlóságokra és a különbségekre az összes fő madárfaj esetében. A két csont hat egyedi tulajdonságot tartalmaz, amellyel csak a papagájok rendelkeznek.

Martin Stervander, az Oregon Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa meggyőzőnek találta a tanulmányt.

Könyvajánló: Várak, legendák, népmesék ( hangoskön...
Dió Magazin - 2022 - Április
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/