Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Óriáspapagáj csontjait találták Új Zélandon

Óriáspapagáj csontjait találták Új Zélandon

Brian Choo, Flinders University: Heracles inexpectatus

 Új Zéland a legtovább élt óriásmadarak otthona. Még az emberek is találkozhattak Madagaszkáron az elefántmadárral, amely valószínűleg Krisztus után 1000- ig élt. Az elefántmadár önmagában is nagy volt, hiszen megközelítette a 3 métert, míg a moák kinyújtott nyakkal a 3, 5 métert is elérték. Mauritiuson is találtak óriásmadár fossziliákat, ez esetben dodót és a Rodriges- szigeti remetegalambot.

A legújabb felfedezés viszont az óriás papagáj csontja, annál is inkább hiszen erre eddig nem volt példa. A csontok alapján egy méteres lehetett és legalább 7 killogrammot nyomott. Ezekkel a méretekkel messze túlszárnyalta a ma élő papagájokat.

Hogy egészen pontosan milyen volt? Trevor Worthy, ausztráliai Flinders Egyetem docense, a tanulmány szerzőjének a véleménye szerint : Ezek a papagájok okosak voltak, képesek megoldani a problémákat. Életvitelük elsősorban a talajra korlátozódott. Valószínűleg bogyókkal és azoknak a növényeknek a gazdag gyümölcseivel táplálkoztak, amelyek az erdőben éltek.

Úgy vélik ez a madár jóval nagyobb volt, mint a ma élő papagájok legnehezebbike, a kakapó. A lelet váratlan természete, valamint a madár óriásméretének megfelelően Heracles inexpectatusnak nevezték el . Gizmondo szerint, ha a talált csontokat összehasonlítják a két hatalmas múzeumgyűjtemény számos csontjával, rámutathatnak a hasonlóságokra és a különbségekre az összes fő madárfaj esetében. A két csont hat egyedi tulajdonságot tartalmaz, amellyel csak a papagájok rendelkeznek.

Martin Stervander, az Oregon Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa meggyőzőnek találta a tanulmányt.

A leánykereső legény
Esőmese

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/