Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Óriás tojászsákkal találkoztak a mélyben búvárok a norvég partok közelében

 Óriás tojászsákkal találkoztak a mélyben búvárok a norvég partok közelében

Oegopsida

 Norvégia nyugati partjainál búvárok kis csapata találkozott egy sodródó, zselatinos folttal , vagyis egy tintahal tojászsákjával, amely olyan nagy volt, mint egy felnőtt ember.

A videó, amelyet Ronald Raasch készített, a norvég REV Ocean kutatóhajóval búvárkodott és október 6-án tette közzé a youtube-on. Látható, hogy egy búvár lassan körbefut egy átlátszó membránnal körülvett gömböt, amelynek belsejében sötét tömeg van felfüggesztve. Ahogy a búvár úszott a blob körül, zseblámpája megvilágította a belsejét. Volt benne számos apró gömb, bébi tintahal tojás a becslések szerint több száz vagy több ezer.

A REV-óceán búvárok akkor észlelték a tojástömeget a norvégiai Ørstafjordenben, amikor merülést hajtottak végre, hogy meglátogassanak egy itt elsülyedt II. Világháborús hajót, amely körülbelül 200 méterre fekszik a parttól. 

Amikor a videót közzétette, Raasch a blobot "blekksprutgeleball" - norvég "tintahal gél labdának" nevezte. És ez messze nem volt szokatlan dolog a mélyben, mint kiderül a beszámolójából. Több tucat hasonló blobot láttak még a norvég, spanyol, francia és olaszországi vizeken, a 30 éves visszajelzések szerint - mondta Halldis Ringvold, a Sea Snack Norway kutatója és a "Hatalmas gömbök" projektvezetője.

A tudósokat korábban zavarba hozták a blobok, amelyek annyira érzékenyek, hogy nehéz a megközelítésük és mintavételük . A búvárok arról számoltak be, hogy 2017-ben a Földközi-tenger és a norvég tengerpart mentén gömböket láttak, és a négy gömbből vett minták DNS-elemzése a közelmúltban megerősítette, hogy tojászsákok a déli vékony tintahalhoz ( Illex coindetii ) tartoztak.

A faj egész évben ívik, bár egyes területeken tavasszal és nyáron szezonális csúcsot figyeltek meg. A különböző populációkból származó Illex coindetii érett mintái jelentősen eltérhetnek mind méretében, mind formájában. Ezek szexuálisan dimorfak ( megjelenésük különbözik) , a nőstények  jellemzően nagyobbak, mint a hímek. A tojások átmérője körülbelül 0,8–1,3 mm nagyságúak,  10–14 nappal a lerakás után kelnek ki. A paralárvák aktív úszók, és a köpenyük hossza legfeljebb 1,4 mm. Az Ommastrephidae család többi tagjához hasonlóan a paralarvák jellegzetesen összeolvadt csápokat mutatnak, amelyeket „proboscisnak" hívnak.

A rövidszárnyú tintahal egyik csoportja az Oegopsida, amelyről ismert, hogy nagy, gömbölyű tojás zsákokat hagy . De a csoport egyes fajai számára még nem található bizonyíték tojástömegükről. A Huge Spheres projekt kutatói ezért fényképeket és videókat gyűjtenek a gömb észleléséről, valamint szöveti mintákat, hogy többet megtudjanak ezekről a megfoghatatlan állatokról - mondta Ringvold az e-mailben a Livesciencenek.

Forrás : livescience.com

Kalóz mese
Gyöngyből készült ékszerek

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. március 31. kedd

Captcha kép