Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Óriás tojászsákkal találkoztak a mélyben búvárok a norvég partok közelében

 Óriás tojászsákkal találkoztak a mélyben búvárok a norvég partok közelében

Oegopsida

 Norvégia nyugati partjainál búvárok kis csapata találkozott egy sodródó, zselatinos folttal , vagyis egy tintahal tojászsákjával, amely olyan nagy volt, mint egy felnőtt ember.

A videó, amelyet Ronald Raasch készített, a norvég REV Ocean kutatóhajóval búvárkodott és október 6-án tette közzé a youtube-on. Látható, hogy egy búvár lassan körbefut egy átlátszó membránnal körülvett gömböt, amelynek belsejében sötét tömeg van felfüggesztve. Ahogy a búvár úszott a blob körül, zseblámpája megvilágította a belsejét. Volt benne számos apró gömb, bébi tintahal tojás a becslések szerint több száz vagy több ezer.

A REV-óceán búvárok akkor észlelték a tojástömeget a norvégiai Ørstafjordenben, amikor merülést hajtottak végre, hogy meglátogassanak egy itt elsülyedt II. Világháborús hajót, amely körülbelül 200 méterre fekszik a parttól. 

Amikor a videót közzétette, Raasch a blobot "blekksprutgeleball" - norvég "tintahal gél labdának" nevezte. És ez messze nem volt szokatlan dolog a mélyben, mint kiderül a beszámolójából. Több tucat hasonló blobot láttak még a norvég, spanyol, francia és olaszországi vizeken, a 30 éves visszajelzések szerint - mondta Halldis Ringvold, a Sea Snack Norway kutatója és a "Hatalmas gömbök" projektvezetője.

A tudósokat korábban zavarba hozták a blobok, amelyek annyira érzékenyek, hogy nehéz a megközelítésük és mintavételük . A búvárok arról számoltak be, hogy 2017-ben a Földközi-tenger és a norvég tengerpart mentén gömböket láttak, és a négy gömbből vett minták DNS-elemzése a közelmúltban megerősítette, hogy tojászsákok a déli vékony tintahalhoz ( Illex coindetii ) tartoztak.

A faj egész évben ívik, bár egyes területeken tavasszal és nyáron szezonális csúcsot figyeltek meg. A különböző populációkból származó Illex coindetii érett mintái jelentősen eltérhetnek mind méretében, mind formájában. Ezek szexuálisan dimorfak ( megjelenésük különbözik) , a nőstények  jellemzően nagyobbak, mint a hímek. A tojások átmérője körülbelül 0,8–1,3 mm nagyságúak,  10–14 nappal a lerakás után kelnek ki. A paralárvák aktív úszók, és a köpenyük hossza legfeljebb 1,4 mm. Az Ommastrephidae család többi tagjához hasonlóan a paralarvák jellegzetesen összeolvadt csápokat mutatnak, amelyeket „proboscisnak" hívnak.

A rövidszárnyú tintahal egyik csoportja az Oegopsida, amelyről ismert, hogy nagy, gömbölyű tojás zsákokat hagy . De a csoport egyes fajai számára még nem található bizonyíték tojástömegükről. A Huge Spheres projekt kutatói ezért fényképeket és videókat gyűjtenek a gömb észleléséről, valamint szöveti mintákat, hogy többet megtudjanak ezekről a megfoghatatlan állatokról - mondta Ringvold az e-mailben a Livesciencenek.

Forrás : livescience.com

Egy kis motiváció - Csak egy apró gondolat
Kismajom az óvodában

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/