Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Orangután "gondozók" a belgiumi állatkertben

Kép: IFLScience!

 Orangután "gondozók" a belgiumi állatkertben

 A belgiumi Pairi Daiza állatkertben három borneo-orangután család szokatlan barátságot alakított ki tereptársaikkal, egy ázsiai vidrafaj csoporttal. Az állattenyésztők úgy döntöttek, hogy ezt a két fajt közös élőhelyre helyezik, abban a reményben, hogy szórakoztatják egymást, és a képek alapján nem tévedtek.

Az orangután malájul „az erdő emberét" jelenti, pontosan ott, ahol vadon élnek ezek a rendkívül intelligens   főemlősök, Borneóban és Szumátrában. DNS-jük 97% -a megegyezik az emberével, ami megmagyarázza, miért mutatnak hasonló viselkedést, mint az emberek, amikor elkötelezettségről van szó. Ennek figyelembe vételével a belgiumi Pairi Diaza állatkert gazdag és változatos programot állított össze az orangutánok számára, melyek közül öt olyan egyed van, amelyek gondozókhoz hasonló viselkedést mutatnak:  az állatok elé állnak, és az állatokat játékokkal, rejtvényekkel és fizikai kihívásokkal foglalkoztatják. 

Ennek a lehetőségnek a megerősítése érdekében úgy határoztak, hogy a  három orangután, Ujian, Sari és baby Berani családját, akik a 2017. évben érkeztek az állatkertbe a németországi Heidelberg-i állatkertből, összevonva vidrákkal tartják. . Noha ez a két állat manapság nem él együtt a vadonban, lehetséges, hogy a délkelet-ázsiai és dél-kínai orangutánok fennmaradó populációi átfedésben lehetnek.

A két rendkívüli társadalmi faj összeillesztésével mindegyikük profitálhat a következetes interakcióból legalább úgy, hogy a szomszédaival játszhat.

Forrás : IFLScience!

Kalóz mese
Nagyboldogasszony napja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/