Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Öt technológia, amely segít leküzdeni a globális felmelegedést

 Öt technológia, amely segít leküzdeni a globális felmelegedést

 A 2016- os Párizsi Megállapodás óta - amelynek célja, hogy a globális hőmérséklet -növekedést 2 ° C alatt tartsa - az éghajlatváltozás minden nemzet és ipar számára kritikus beszélgetéssé vált. De, amint azt Ester Boserup mezőgazdasági közgazdász kutatása mutatja, az emberiség képes alkalmazkodni a technológiához, hogy leküzdje a problémáit.

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) szerint az éghajlatváltozás 2030 és 2050 között százezrekkel növelheti a légszennyezés okozta halálozást . Az egyik nagy probléma: a zsúfolt városok.

1. Szén-dioxid elszívó berendezés 

 A szén -dioxid koncentrációja a Föld légkörében 48 százalékkal emelkedett az ipari forradalom kezdete óta. Egyértelmű tehát, hogy el kell kezdenünk csökkenteni, a közvetlen légbefogó (DAC) technológia segítségével. De mi is ez a technológia?

Az óriási szívók eltávolítják a szén -dioxidot a légkörből, megkötik a föld alatt, és bizonyos esetekben visszaadják azt egyes iparágaknak, például műtrágyát a gazdáknak vagy buborékokat az italgyártó cégeknek termékeik karbonátosítására.

Az egyik vállalat, amely már használja a Direct Air Capture technológiát, a Climeworks Évente több ezer tonna széndioxidot távolítanak el és kötnek le a légkörből.

 2. A CO2 ellenálló növény

 Az Arborea kifejlesztette a világ első BioSolar Leaf -jét - ami teljesen új irányt ad a természetes fotoszintézisnek. A BioSolar Leaf egyedi, fotovoltaikus paneleket alkotott, úgynevezett „bionikus leveleket" használ a napfény segítségével, mikroszkopikus növények termesztéséhez, amelyek nagy koncentrációban növekedhetnek a száraz és terméketlen talajban. Ezek az apró növények viszont egészséges élelmiszer -összetevőket termelnek, miközben oxigént termelnek és nagy mennyiségű CO2 -t kötnek le.

3. Azok a csodálatos méhek 

 Méhek. Nehéz lenne találni valakit, aki nem értékeli őket. Létfontosságúak az egészséges környezethez, de sajnos a számuk globálisan csökken.

Ideje megmenteni ezeket a szárnyas vándorokat.

A World Bee Project és az Oracle összefogott ennek érdekében. Hive hálózatuk felhőtechnológiát, mesterséges intelligenciát (AI) és intelligens érzékelőket használ a mézelő méhek pusztulásával kapcsolatos információk gyűjtésére, hogy jobban megvédje őket.

A kaptárhálózat lehetővé teszi a kutatók számára, hogy „meghallgassák" a mézelő méhházat, elemezve az olyan adatokat, mint a szárnymozgás, a hőmérséklet és a mézhozam. A méhcsaládok ezen a szinten történő megfigyelésével a természetvédők és a méhészek felismerhetik a mintákat és megjósolhatják a méhek viselkedését, és létfontosságú információkat adnak nekik a (valós) a mézkészítő szorgos kis munkások életben tartásához.

4. Húsellátás laborból 

 Nem új technológia minden tekintetben, hanem új módszer a hagyományos iparág szemlélésére. A hús sokkal nagyobb energiaterheléssel rendelkezik, mint bármely más élelmiszer. A termeléshez 75 -ször több energia szükséges, mint a kukoricához, és egy hétszer akkora terület, mint az Európai Unió (EU) kell ahhoz, hogy elegendő élelmiszert állítsanak elő, a régió szarvasmarháinak és állatainak.

A húsevő szokásaink megfékezésére és bolygónk megmentésére a teljes megsemmisüléstől az olyan induló vállalkozások, mint az Impossible Foods, húst tenyésztenek-laboratóriumokban. Tudósok felfedezték, hogy mind az állatok, mind a növények egy közös fehérjét tartalmaznak - a hemet. A növényekben ez a leghemoglobin, míg az állatokban, például a tehenekben, ez a hemoglobin. Azáltal, hogy hemet vesznek a leghemoglobinból, és laboratóriumban termesztik, a termék színezhető, formázható és akár húsdarabként is főzhető, mivel ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik.

De van több is. A Solar Foods, most a vizet különböző élelmiszerekké alakítja, ha baktériumokat vesz ki a talajból, és megsokszorozza a vízből kivont hidrogénnel. Az eredmény (ebben az esetben): liszt. Bár ezt a fajta lisztet jelenleg nem engedélyezték eladásra, ehető palacsinta készítésére használták. 

Nem rossz kezdés. Végül a lisztet több ezer élelmiszer -termék töltőanyagának helyettesítésére használják. Módosítható úgy, hogy utánozza a tejet és a tojást, és akár manipulálható is, hogy laboratóriumi körülmények között termesztett halakat hozzanak létre mindazokkal az egészséges omega-3 savakkal.


 5. Az energiatárolás ereje

 A világ számos országa elkötelezte magát a száz százalékig szén-dioxid-mentes jövő mellett, de hogyan fog ez pontosan megtörténni? Elsősorban megújuló energiaforrásokkal. De jobban kell kezelnünk az általunk előállított energiát is, hogy a megfelelő technikát támogassuk, mint például az elektromos autókat.

 Ezek az elektromos vezetékek nemcsak nagy távolságokon mozgatják az energiát a regionális elektromos hálózatok között, hanem a felesleges energiát is tárolják a későbbi használatra lítium-ion akkumulátorok segítségével-amelyeket mobiltelefonokban és elektromos autókban használnak. Ezen összekapcsolók használata várhatóan tízszeresére nő 2024-re. Segítenek az energia hosszabb tárolásában, hogy azt olyan helyekre szállítsák, ahol kevesebb a termelés-ez előnyös.

Jelenleg a jelenlegi tárolási technológia négy órányi tárolást képes kezelni. A technológiai cégek azonban drasztikusan igyekeznek ezen javítani, mint például az Energy Vault, egy svájci startup. Automatizált darukat használnak a téglák egymásra rakására, és visszanyerik a téglák visszaesésével a képződő mozgási energiát. A videó bemutatja mindezt működés közben.

Forrás: www.kaspersky.com

Öcsi az uszodában
A leánykereső legény
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/