Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Önlefejező tengeri csigák, újranövesztett testtel és szívvel: mi késztetti erre a hátborzongató tettre őket?

 Önlefejező tengeri csigák, újranövesztett testtel és szívvel: mi késztetti erre a hátborzongató tettre őket?

Elképesztő jelenségnek lehettek tanúi nemrég japán kutatók: két tengeri csigafajnál is megfigyelték, hogy  önmaguk lefejezése után, ami már önmagában is hátborzongató, képesek a levágott fejükből új testet növeszteni s így túlélni a drasztikus procedúrát. 

A tengerbiológusok Elysia cf. marginata és Elysia atroviridis meztelen tengeri csigafajok példányait vizsgálták laboratóriumi körülmények között. A megfigyelések szerint tizenöt frissen kikeltett csiga közül öt a kikelés után 226-336 nappal öncsonkításba kezd, a fej pedig algával kezd táplálkozni. A sikeres csigák egy héten belül új szívet növesztenek maguknak, húsz nappal a folyamat kezdete után pedig már új testtel is büszkélkedhetnek.

Ez az első alkalom, hogy bárki ilyen drámai „egész testű" regenerációról számolt be bármely tengeri csiga esetében, „amennyire tudjuk" - mondja Yusa.


Kép: Ilan Lubitz

 A csiga zöld színtesteket vesz magához az elfogyasztott algából, ezek segítségével pedig képes fotoszintetizálni, az így nyert energiát pedig a hiányzó testrész (vagy akár az egész test) pótlására tudja fordítani.

Hogy mi készteti őket az öncsonkításra?

A kutatók úgy gondolják, hogy az állatok így akarnak megszabadulni a parazitáktól. Ezt a feltevést erősíti az is, hogy az öncsonkító csigák szervezetében a kutatók copepodákat, vagyis parazitikus evezőlábú rákokat találtak. Bár az elhagyott test még sokáig mozog, nem képes fejet növeszteni.

Forrás: qubit.hu

Kép: www.sciencenews.org
Worms város , Németország
A szerencsét hozó szamár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/