Laura Retyi képe a Pixabay -en.

 Nincs két azonos illat a növény fajok között

 A virágok színükben és formájukban ugyan hasonlíthatnak egymásra, de nincs két azonos illat a növények között. Ennek oka az, hogy a virágok rengeteg különböző szagos vegyületet állítanak elő, amelyek ráadásul egymással is eltérő módon képesek interakcióba lépni.

Az erőteljes illat és a látványos szín a beporzók, például a méhek vagy a madarak érdeklődésének felkeltését szolgálja.

Az illat akár a távolban lévő állatokat is képes a virághoz csalogatni, a szag pedig főleg azon fajok szaporodásához elengedhetetlen, amelyeket éjjeli állatok, például lepkék poroznak be. A sötétben ugyanis a rovarok főként szaglásukra tudnak támaszkodni, amikor a táplálékot keresik. További érdekesség, hogy a növények akkor válnak a legillatosabbá, amikor készen állnak a szaporodásra, és amikor fő beporzójuk a legaktívabb – a denevérek által beporzott virágok például éjszaka bocsátják ki a legerősebb szagot.

Az illatokhoz hasonlóan a színek is sok virág számára fontosak a fajfenntartáshoz. A színpompás növényeket elsősorban a méhek segítik, melyeknek szeme rendkívül komplex: míg az emberi szemben egyetlen lencse fókuszálja a fényt, addig a rovarok érzékszervében mintegy 8500 ilyen lencse található. A méhek ráadásul egészen másként látják a fényt mint mi: képesek érzékelni az UV-sugárzást is, amely különböző mintákat rajzol ki a szirmokon, elősegítve a nektárhoz vezető út megtalálását.

Forrás: 24.hu