Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nincs két azonos illat a növény fajok között

Laura Retyi képe a Pixabay -en.

 Nincs két azonos illat a növény fajok között

 A virágok színükben és formájukban ugyan hasonlíthatnak egymásra, de nincs két azonos illat a növények között. Ennek oka az, hogy a virágok rengeteg különböző szagos vegyületet állítanak elő, amelyek ráadásul egymással is eltérő módon képesek interakcióba lépni.

Az erőteljes illat és a látványos szín a beporzók, például a méhek vagy a madarak érdeklődésének felkeltését szolgálja.

Az illat akár a távolban lévő állatokat is képes a virághoz csalogatni, a szag pedig főleg azon fajok szaporodásához elengedhetetlen, amelyeket éjjeli állatok, például lepkék poroznak be. A sötétben ugyanis a rovarok főként szaglásukra tudnak támaszkodni, amikor a táplálékot keresik. További érdekesség, hogy a növények akkor válnak a legillatosabbá, amikor készen állnak a szaporodásra, és amikor fő beporzójuk a legaktívabb – a denevérek által beporzott virágok például éjszaka bocsátják ki a legerősebb szagot.

Az illatokhoz hasonlóan a színek is sok virág számára fontosak a fajfenntartáshoz. A színpompás növényeket elsősorban a méhek segítik, melyeknek szeme rendkívül komplex: míg az emberi szemben egyetlen lencse fókuszálja a fényt, addig a rovarok érzékszervében mintegy 8500 ilyen lencse található. A méhek ráadásul egészen másként látják a fényt mint mi: képesek érzékelni az UV-sugárzást is, amely különböző mintákat rajzol ki a szirmokon, elősegítve a nektárhoz vezető út megtalálását.

Forrás: 24.hu

Kutatók megalkottak egy mikrochippet, amely lehető...
Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/