Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nincs bizonyíték arra, hogy a Bermuda-háromszögben gyakoribb titokzatos eltűnések történnének, mint az óceán bármely más, jól átutazott területein

Kép: IFLScience!

 Nincs bizonyíték arra, hogy a Bermuda-háromszögben gyakoribb titokzatos eltűnések történnének, mint az óceán bármely más, jól átutazott területein

 A Bermuda háromszög titokzatos eltűnéseiről már mindenki hallott. Noha eredetileg a mítosz mögött állt nem egy értelmetlen magyarázat az eltűnésekre, most a jelentések rámutatnak arra, hogy a jelenség egyszerűen nem létezik.

 Karl Kruszelnicki - egy ismert ausztráliai tudomány kommunikátor - megjegyzi, hogy a környéken eltűnő hajók és repülőgépek száma megegyezik a világ többi részén eltűntekkel százalékban. Mivel nagyon nagy itt a forgalom, a balesetek száma e miatt tűnik magasabbnak.

Kruszelnicki szerint a Bermuda háromszög mítosza akkor született, amikor több magas rangú katonai konvoj - és az azt követő mentőakciók - az első és a második világháború között, ebben a térségben tűntek el. A valóságban azonban a szörnyű időjárás következtében a kevésbé stabil hajók és repülőgépek nem is csoda, hogy olyan nagy számban megsérültek.  A pilóták közül néhányan, akik a nap folyamán eltűntek, hajlamosak voltak katasztrofális hibákat elkövetni, beleértve a repülés előtti erőteljes italozást sőt, még a megfelelő repülési felszerelés nélküli távozást is. 

A testek és a roncsok a legtöbb esetben soha nem kerültek elő, de ez nem meglepő, tekintve, hogy ez egy hatalmas vízterület, amely hihetetlenül mély. A repülőgépek és csónakok roncsai még ma is ritkán kerülnek elő a felderítő és nyomkövető technológia jelentős előrelépései ellenére.

Az eltűnt legénység és a nagy számban nyilvánosságra hozott eltűnések kombinációja biztosította a legenda születését. Annak ellenére, hogy már régen ismert, hogy semmi misztikus vagy másvilágú erő nem tehet az eltűnésekről, sok hipotézis merült fel a magyarázatokat illetően. Az utóbbi időben például azt hallhattuk, hogy a tenger alatti fagyott tárolókból felbukkanó metánbuborékok nyelik el a hajókat. Noha ez tudományos szempontból megalapozott, azt állítják a háromszög alatt nincsenek metánkészletek.

Ahogyan a  Nemzeti Óceáni és Légköri Hatóság (NOAA) megjegyezte, maga a háromszög hivatalosan nem létezik. Bár rámutatnak arra, hogy a "környezeti feltételek" magyarázhatnak sok eltűnést, hangsúlyozták, hogy az "Egyesült Államok Földrajzi Nevek Bizottsága nem ismeri el a Bermuda háromszöget hivatalos névként, és nem tart fenn hivatalos iratot ezen a néven".

"Nincs bizonyíték arra, hogy a Bermuda-háromszögben gyakoribb titokzatos eltűnések történnének, mint az óceán bármely más, jól átutazott területein" - zárja le a NOAA.

Valójában egyetlen tiszteletreméltó tudományos szervezet sem tartja létezőnek a Bermuda-háromszöget. Tehát jelenleg úgy tűnik, hogy mindenki így gondolja.

Forrás: IFLScience!

Kalóz mese
Született egy kis tapír

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 16. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/