Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nincs bizonyíték arra, hogy a Bermuda-háromszögben gyakoribb titokzatos eltűnések történnének, mint az óceán bármely más, jól átutazott területein

Kép: IFLScience!

 Nincs bizonyíték arra, hogy a Bermuda-háromszögben gyakoribb titokzatos eltűnések történnének, mint az óceán bármely más, jól átutazott területein

 A Bermuda háromszög titokzatos eltűnéseiről már mindenki hallott. Noha eredetileg a mítosz mögött állt nem egy értelmetlen magyarázat az eltűnésekre, most a jelentések rámutatnak arra, hogy a jelenség egyszerűen nem létezik.

 Karl Kruszelnicki - egy ismert ausztráliai tudomány kommunikátor - megjegyzi, hogy a környéken eltűnő hajók és repülőgépek száma megegyezik a világ többi részén eltűntekkel százalékban. Mivel nagyon nagy itt a forgalom, a balesetek száma e miatt tűnik magasabbnak.

Kruszelnicki szerint a Bermuda háromszög mítosza akkor született, amikor több magas rangú katonai konvoj - és az azt követő mentőakciók - az első és a második világháború között, ebben a térségben tűntek el. A valóságban azonban a szörnyű időjárás következtében a kevésbé stabil hajók és repülőgépek nem is csoda, hogy olyan nagy számban megsérültek.  A pilóták közül néhányan, akik a nap folyamán eltűntek, hajlamosak voltak katasztrofális hibákat elkövetni, beleértve a repülés előtti erőteljes italozást sőt, még a megfelelő repülési felszerelés nélküli távozást is. 

A testek és a roncsok a legtöbb esetben soha nem kerültek elő, de ez nem meglepő, tekintve, hogy ez egy hatalmas vízterület, amely hihetetlenül mély. A repülőgépek és csónakok roncsai még ma is ritkán kerülnek elő a felderítő és nyomkövető technológia jelentős előrelépései ellenére.

Az eltűnt legénység és a nagy számban nyilvánosságra hozott eltűnések kombinációja biztosította a legenda születését. Annak ellenére, hogy már régen ismert, hogy semmi misztikus vagy másvilágú erő nem tehet az eltűnésekről, sok hipotézis merült fel a magyarázatokat illetően. Az utóbbi időben például azt hallhattuk, hogy a tenger alatti fagyott tárolókból felbukkanó metánbuborékok nyelik el a hajókat. Noha ez tudományos szempontból megalapozott, azt állítják a háromszög alatt nincsenek metánkészletek.

Ahogyan a  Nemzeti Óceáni és Légköri Hatóság (NOAA) megjegyezte, maga a háromszög hivatalosan nem létezik. Bár rámutatnak arra, hogy a "környezeti feltételek" magyarázhatnak sok eltűnést, hangsúlyozták, hogy az "Egyesült Államok Földrajzi Nevek Bizottsága nem ismeri el a Bermuda háromszöget hivatalos névként, és nem tart fenn hivatalos iratot ezen a néven".

"Nincs bizonyíték arra, hogy a Bermuda-háromszögben gyakoribb titokzatos eltűnések történnének, mint az óceán bármely más, jól átutazott területein" - zárja le a NOAA.

Valójában egyetlen tiszteletreméltó tudományos szervezet sem tartja létezőnek a Bermuda-háromszöget. Tehát jelenleg úgy tűnik, hogy mindenki így gondolja.

Forrás: IFLScience!

Az uhu magyarországi állománya
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/