Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levél éjszakára becsukja szirmait

 Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levél éjszakára becsukja szirmait

 Vannak, akik a növények éjszakai alvásaként beszélnek róla.

Biokémiai folyamatok eredménye, melyet a növény fitokróm fényreceptor fehérjéi és a cirkadián ritmus irányít. A fény és hőmérséklet napi rendszeres változása az alapja.A cirkadián ritmus „napi biológiai órának" is nevezhető.  A kifejezés az 1950-es évek végéről, Franz Halberg (1919-) kronobiológustól származik, aki az erdélyi Beszterce városában született, és Amerikában a Minnesotai Egyetem kronobiológiai laboratóriumát alapította. A jelenséget először Nagy Sándor Androszthenész nevű hajóskapitánya írta le a tamarind fa leveleinek mozgása kapcsán. Állatoknál, gombáknál, de még cianobaktériumoknál is megfigyelhető.

A mozgást valójában az eredményezi, hogy lassabban fejlődnek a növénynek azon részének sejtjei, melyek sötétben vannak, vagy hűvösebb helyen. A virág esetében az esti lehűléskor akkora a különbség az alsó szirmokat ért hatás és a felsőké között, hogy az alsók felfelé irányuló mozgásukkal azokat is betakarják. A folyamat azonban nem minden növénynél jelentkezik, ill. mértéke is különböző lehet. Az eltérés okának a kiderítése egyelőre további kutatásokat igényel.

Charles Darwin annak idején úgy vélte, hogy a növények az elfagyás ellen védekeznek ezzel – számos esetben azonban kizárható ez az indoklás. Egy másik magyarázat szerint energiát, és talán illatot tartalékolnak ezzel a következő napra, beporzásukat elősegítendő. Ismét másik szerint kizárják ezzel a virágpor nedvesedésének a lehetőségét, ami ugyancsak a beporzást akadályozná. Az éjszakai ragadozók szempontjából is megközelítették már a kérdést, azzal az indoklással, hogy így kevésbé sérülnek meg, amikor a ragadozó lecsap áldozatára, mivel áttekinthetőbb a terep. Egy szó, mint száz, ötletek bőven vannak, de megoldás még nincsen.

Forrás: mebt.hu

Medve, hagyma, hagyj ma!
Az Axolotl regenerációs folyamatában résztvevő gén...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/