Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Németország: Meissen, az európai valódi porcelán városa

Albrechtsburg és a székesegyház / Kép: wikipédia

 Németország: Meissen, az európai valódi porcelán városa

  Meissent néha "Szászország bölcsőjeként" emlegetik. A meisseni székesegyház építését 1260-ban kezdték meg ugyanazon a dombon, ahol az albrechtsburgi kastély is épült. Az ebből adódó helyhiány oda vezetett, hogy a székesegyház Európa egyik legkisebb székesegyháza volt . A templom a gótikus építészet egyik legtisztább példájaként is ismert. Albrechtsburgot, a Wettin- ház egykori rezidenciáját tekintik az első olyan kastélynak, amelyet királyi rezidenciaként használtak a német nyelvterületen.

A meisseni porcelán volt az első kiváló minőségű porcelán, amelyet a Keleten kívül gyártottak . Noha porcelánt már a 16. század második felében gyártottak Európában, ezek minőségileg meg sem közelítették a Távol-Keletről érkezett luxuscikkek színvonalát, viszont így is nagyon drágák voltak. Franciaországban rengeteg manufaktúra kísérletezett lágyporcelán-készítéssel, a valódi porcelán feltalálói azonban Johann Böttger német alkimista és Ehrenfried Tschirnhaus fizikus voltak. A porcelán alapanyaga a hófehér kaolin nevű anyag volt, amely magas hőmérsékleten hevítve, mész és földpát, valamint kvarc hozzáadásával válik gyöngyházfényű porcelánná.

Kép: index.hu

 A kisplasztikák, azaz az apró, kb. 15-20 centis festett állat és emberfigurák főként a rokokó időszakában váltak kelendővé, az étkészleteken pedig szinte védjeggyé vált a hagymaminta, de a meisseni porcelánmárka jelképe mégis két, épp egymás ellen feszülő kard. A meisseni , a bécsi és a velencei porcelángyárakkal egyetemben az egyik első európai porcelángyár volt.

Az igazságos király
Amikor kevés a szó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/