Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Németország: Meissen, az európai valódi porcelán városa

Albrechtsburg és a székesegyház / Kép: wikipédia

 Németország: Meissen, az európai valódi porcelán városa

  Meissent néha "Szászország bölcsőjeként" emlegetik. A meisseni székesegyház építését 1260-ban kezdték meg ugyanazon a dombon, ahol az albrechtsburgi kastély is épült. Az ebből adódó helyhiány oda vezetett, hogy a székesegyház Európa egyik legkisebb székesegyháza volt . A templom a gótikus építészet egyik legtisztább példájaként is ismert. Albrechtsburgot, a Wettin- ház egykori rezidenciáját tekintik az első olyan kastélynak, amelyet királyi rezidenciaként használtak a német nyelvterületen.

A meisseni porcelán volt az első kiváló minőségű porcelán, amelyet a Keleten kívül gyártottak . Noha porcelánt már a 16. század második felében gyártottak Európában, ezek minőségileg meg sem közelítették a Távol-Keletről érkezett luxuscikkek színvonalát, viszont így is nagyon drágák voltak. Franciaországban rengeteg manufaktúra kísérletezett lágyporcelán-készítéssel, a valódi porcelán feltalálói azonban Johann Böttger német alkimista és Ehrenfried Tschirnhaus fizikus voltak. A porcelán alapanyaga a hófehér kaolin nevű anyag volt, amely magas hőmérsékleten hevítve, mész és földpát, valamint kvarc hozzáadásával válik gyöngyházfényű porcelánná.

Kép: index.hu

 A kisplasztikák, azaz az apró, kb. 15-20 centis festett állat és emberfigurák főként a rokokó időszakában váltak kelendővé, az étkészleteken pedig szinte védjeggyé vált a hagymaminta, de a meisseni porcelánmárka jelképe mégis két, épp egymás ellen feszülő kard. A meisseni , a bécsi és a velencei porcelángyárakkal egyetemben az egyik első európai porcelángyár volt.

A fénysebesség mérése
Mindenki fája

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/