Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Németország legmagasabb hegycsúcsa: Zugspitze

 Németország legmagasabb hegycsúcsa: Zugspitze

 A Zugspitze, 2962 méter tengerszint feletti magasságával Németország legmagasabb hegycsúcsa. A Keleti-Alpokon belül az Északi-Mészkő Alpokhoz tartozó Wetterstein-hegységnek egy része. A Zugspitze határhegy Németország és Ausztria között.

A nevezetes csúcsot legelőször 1820. augusztus 27-én sikerült megmászni a Bajor Királyság topográfiai hivatala („Königlich Bairisches Topographisches Bureau") megbízásából Josef Naus hadnagynak és segédjének Maiernek őket Johann Georg Deutschl hegyi vezető kísérte el a csúcsig.

 Egy 19. századi elbeszélés szerint ezt a hegycsúcsot 1854-ben Ferenc József császár ajándékozta a Német Szövetségnek, amikor Poroszország királya I. Vilmos Bécsben házasságkötése alkalmából felkereste.
Az osztrákok szerint 26 méterrel magasabb a hegycsúcs, mint ahogyan a németek tudják, mivel az egyik fél az Adriai-tengert, míg a másik az Északi tengert veszi viszonyítási alapnak.

Gyönyörű a panoráma. Tiszta időben 5 ország magas hegycsúcsait csodálhatja meg a látogató.(Németország, Ausztria, Olaszország, Svájc, Liechtenstein)

 1898 őszén Adolf Wenz kezdett el egy meteorológiai obszervatóriumot a csúcsra építeni. A Központi Meteorológiai Intézmény („Meteorologische Zentralanstalt") Münchenben, a német és az osztrák „Alpok Egyesület" (DuÖAV) összedolgoztak az ügyben. 1899 júliusában át tudták adni az obszervatóriumot a királyi kormánynak. Az első ember, aki ott dolgozott és át is telelt, a meteorológus, hegymászó és későbbi Antarktisz-kutató Josef Enzensperger volt. Egy rövid megszakítást kivéve (a második világháború után), folyamatosan figyelték az időjárás változásait. Napjainkban a német időjárási szolgálat („Deutscher Wetterdienst") üzemelteti az állomást.

2007 augusztusában a csúcsplató alatt fúrtak egy 60 m mély lyukat a kőzetbe. Egy 15 éves projekt folyamán az örökfagyott  talaj változásait érzékelőkkel meg lehet vizsgálni.

Az obszervatórium felavatása 1900. július 19-én

 A Münchner Haus (2959 m) Németország legmagasabban fekvő menedékháza. 1935 óta a Barth család üzemelteti a házat. Már a 2000- es év elejétől ott van egy meteorológiai állomás, ami adatokat a Global Atmosphere Watch programnak gyűjti.

A müncheni ház a csúcsnál
Álom
Farkas Cs. Tekla: Könyvajánló felnőtteknek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/