Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Németország legmagasabb hegycsúcsa: Zugspitze

 Németország legmagasabb hegycsúcsa: Zugspitze

 A Zugspitze, 2962 méter tengerszint feletti magasságával Németország legmagasabb hegycsúcsa. A Keleti-Alpokon belül az Északi-Mészkő Alpokhoz tartozó Wetterstein-hegységnek egy része. A Zugspitze határhegy Németország és Ausztria között.

A nevezetes csúcsot legelőször 1820. augusztus 27-én sikerült megmászni a Bajor Királyság topográfiai hivatala („Königlich Bairisches Topographisches Bureau") megbízásából Josef Naus hadnagynak és segédjének Maiernek őket Johann Georg Deutschl hegyi vezető kísérte el a csúcsig.

 Egy 19. századi elbeszélés szerint ezt a hegycsúcsot 1854-ben Ferenc József császár ajándékozta a Német Szövetségnek, amikor Poroszország királya I. Vilmos Bécsben házasságkötése alkalmából felkereste.
Az osztrákok szerint 26 méterrel magasabb a hegycsúcs, mint ahogyan a németek tudják, mivel az egyik fél az Adriai-tengert, míg a másik az Északi tengert veszi viszonyítási alapnak.

Gyönyörű a panoráma. Tiszta időben 5 ország magas hegycsúcsait csodálhatja meg a látogató.(Németország, Ausztria, Olaszország, Svájc, Liechtenstein)

 1898 őszén Adolf Wenz kezdett el egy meteorológiai obszervatóriumot a csúcsra építeni. A Központi Meteorológiai Intézmény („Meteorologische Zentralanstalt") Münchenben, a német és az osztrák „Alpok Egyesület" (DuÖAV) összedolgoztak az ügyben. 1899 júliusában át tudták adni az obszervatóriumot a királyi kormánynak. Az első ember, aki ott dolgozott és át is telelt, a meteorológus, hegymászó és későbbi Antarktisz-kutató Josef Enzensperger volt. Egy rövid megszakítást kivéve (a második világháború után), folyamatosan figyelték az időjárás változásait. Napjainkban a német időjárási szolgálat („Deutscher Wetterdienst") üzemelteti az állomást.

2007 augusztusában a csúcsplató alatt fúrtak egy 60 m mély lyukat a kőzetbe. Egy 15 éves projekt folyamán az örökfagyott  talaj változásait érzékelőkkel meg lehet vizsgálni.

Az obszervatórium felavatása 1900. július 19-én

 A Münchner Haus (2959 m) Németország legmagasabban fekvő menedékháza. 1935 óta a Barth család üzemelteti a házat. Már a 2000- es év elejétől ott van egy meteorológiai állomás, ami adatokat a Global Atmosphere Watch programnak gyűjti.

A müncheni ház a csúcsnál
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
WC-papír folyosón született baba

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 29. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/