Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást és a megszégyenítés nem segít - állapította meg brit pszichológusok egy új tanulmánya

Kép: deseret.com

 Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást és a megszégyenítés nem segít - állapította meg brit pszichológusok egy új tanulmánya.

A Brit Pszichológiai Társaság kutatása alapján Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott. A problémát nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni- idézte a BBC hírportál.
Elsősorban a genetikai adottság a ludas, valamint az olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezet, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot. Ugyanakkor nagy szerepet játszanak a gyermekkori traumák, nagyon sok túlsúlyos ember, akik specialistákat kerestek fel problémájukkal, nehéz gyermekéveikről számolt be.

Nem segít rajtuk  a kampányok és az egészségügyi szakemberek hozzáállása sem, akik megszégyenítik az embert a testsúlya miatt, s mindez még több evéshez és hízáshoz vezet.
A BBC James Corden angol komikus színészt is idézte, aki a Twitteren azt írta: "Ha a csúfolás bárkit rávenne, hogy lefogyjon, nem lennének kövér gyerekek az iskolákban".
"A pszichológusok segíthetnek az egészségügyi szakembereknek az elhízásról való hatékonyabb kommunikáció megtanulásában.
A tudósok szerint úgy kell megközelíteni a kérdést, ahogy a dohányzásét.
"A kormány évtizedeken át minden szinten folytatta a kampányt az egyes dohányosoknak nyújtott segítségtől a politikai döntésekig. Mára látható, hogy jelentősen csökkent a dohányosok és a dohányzás miatti megbetegedések aránya is" - magyarázta Sarb Bajwa, a Brit Pszichológiai Társaság igazgatója.
A pszichológusok rendelkeznek a tudással és a tapasztalattal, hogy segítsenek az ellátórendszernek az elhízás hasonlóan hatékony gyógyításában - tette hozzá.A kutatók nem támogatják, hogy az elhízást betegségnek minősítsék, mert ezzel "elterelnék a figyelmet arról, hogy a viselkedésen sikerrel lehet változtatni".


Forrás: MTI

Amikor kevés a szó
Worms város , Németország
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/