Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nehézfémekkel szennyezett étrend a kőkorszakban? Hogyan lehetséges?

Kép: hakaimagazine.com

 Nehézfémekkel szennyezett étrend a kőkorszakban? Hogyan lehetséges?

 Annak ellenére, hogy azt gondolnánk, hogy az ősi ételek tiszták és mentesek az iparosodástól, egy új tanulmány nagyon más képet alkot őseink étkezéséről. A norvégok még a neolitban is túlterheltek voltak a nehézfémekkel.

A Norvégia északi részén talált ősi étkezés maradványai mintegy 8000 évvel ezelőttről azt mutatják, hogy mérgező nehézfémek óriási mennyiséggel szennyezték őket - ezek koncentrációja akár 22-szer magasabb is lehetett, mint amit a modern élelmiszer-biztonsági előírások megengednek.

„Nagyon meglepődtünk a szennyeződés szintjéről" - mondja Hans Peter Blankholm, a norvég sarkvidéki egyetem régésze, aki az új tanulmányt vezette. Az eredmények azt mutatják, hogy a kőkorszak óceánjából hatalmas mennyiségű toxin kimosódott, így az abból bevitt ételek egészségtelenek voltak.

Blankholm csapata megvizsgálta az atlanti tőkehalak töredékeit az élelmiszer-hulladékokban, amelyeket jól megvizsgált kőkorszaki településekből gyűjtöttek a Varanger-félszigeten, a sarkvidék felett. Fogorvos fúrójának segítségével kivették a mintákat, és ellenőrizték őket a szennyeződés szempontjából.

A tőkehalcsontokban a kadmium szintje 22-szer meghaladta, a mai ajánlott határértékeket, míg az ólom három-négyszerese volt. A fókacsontok ólomszintje hasonlóan magas volt, míg a kadmiumszintek 15-ször magasabbak voltak, mint a mai irányelvek. Mindkét esetben a higanyszint alacsonyabb volt az ajánlott határértéknél, de továbbra is magasnak számított - majdnem olyan magas volt, mint a sarkvidéki halakban ma megfigyelt magasabb szint.

A tudósok szerint a tengeri ételek nehézfém szintje példája annak, hogy a szennyező anyagok folyamatosan rakódnak fel a tengeri élőlények szöveteiben az élelmiszerláncon keresztül: ezt a folyamatot bioakkumulációnak nevezik. Az emberek szervezetében a jelentős kadmium expozíció rákot, valamint vese-, máj- és tüdőbetegségeket okoz, a gyermekeket és a várandós nőket pedig a leginkább veszélyezteti.

Honnan származott a nehézfém-szennyezés? A tudósok szerint az éghajlatváltozásnak tudható be. A gyors felmelegedés és a tengerszint emelkedése körülbelül 10 000 évvel ezelőtt elronthatta a földet, és az ásványi készleteket a talajból a tengerbe mosta.

Forrás: hakaimagazine.com

Tarolt Hugh Jackman kávéhírdetése a médiában, a ko...
Legyél Te is "Művész"! - Utazó Múzeum - Családi al...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 25. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/