Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nehézfémekkel szennyezett étrend a kőkorszakban? Hogyan lehetséges?

Kép: hakaimagazine.com

 Nehézfémekkel szennyezett étrend a kőkorszakban? Hogyan lehetséges?

 Annak ellenére, hogy azt gondolnánk, hogy az ősi ételek tiszták és mentesek az iparosodástól, egy új tanulmány nagyon más képet alkot őseink étkezéséről. A norvégok még a neolitban is túlterheltek voltak a nehézfémekkel.

A Norvégia északi részén talált ősi étkezés maradványai mintegy 8000 évvel ezelőttről azt mutatják, hogy mérgező nehézfémek óriási mennyiséggel szennyezték őket - ezek koncentrációja akár 22-szer magasabb is lehetett, mint amit a modern élelmiszer-biztonsági előírások megengednek.

„Nagyon meglepődtünk a szennyeződés szintjéről" - mondja Hans Peter Blankholm, a norvég sarkvidéki egyetem régésze, aki az új tanulmányt vezette. Az eredmények azt mutatják, hogy a kőkorszak óceánjából hatalmas mennyiségű toxin kimosódott, így az abból bevitt ételek egészségtelenek voltak.

Blankholm csapata megvizsgálta az atlanti tőkehalak töredékeit az élelmiszer-hulladékokban, amelyeket jól megvizsgált kőkorszaki településekből gyűjtöttek a Varanger-félszigeten, a sarkvidék felett. Fogorvos fúrójának segítségével kivették a mintákat, és ellenőrizték őket a szennyeződés szempontjából.

A tőkehalcsontokban a kadmium szintje 22-szer meghaladta, a mai ajánlott határértékeket, míg az ólom három-négyszerese volt. A fókacsontok ólomszintje hasonlóan magas volt, míg a kadmiumszintek 15-ször magasabbak voltak, mint a mai irányelvek. Mindkét esetben a higanyszint alacsonyabb volt az ajánlott határértéknél, de továbbra is magasnak számított - majdnem olyan magas volt, mint a sarkvidéki halakban ma megfigyelt magasabb szint.

A tudósok szerint a tengeri ételek nehézfém szintje példája annak, hogy a szennyező anyagok folyamatosan rakódnak fel a tengeri élőlények szöveteiben az élelmiszerláncon keresztül: ezt a folyamatot bioakkumulációnak nevezik. Az emberek szervezetében a jelentős kadmium expozíció rákot, valamint vese-, máj- és tüdőbetegségeket okoz, a gyermekeket és a várandós nőket pedig a leginkább veszélyezteti.

Honnan származott a nehézfém-szennyezés? A tudósok szerint az éghajlatváltozásnak tudható be. A gyors felmelegedés és a tengerszint emelkedése körülbelül 10 000 évvel ezelőtt elronthatta a földet, és az ásványi készleteket a talajból a tengerbe mosta.

Forrás: hakaimagazine.com

Róka móka
Évente akár 12,7 millió tonna műanyag jut be bolyg...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 12. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/