Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Négylábú segítők 4. - Gyógyító minilovak

Minilovak - fotóillusztráció

Farkas Cs. Tekla: Gyógyító minilovak 

Ha követed a Magazin hónapról hónapra megjelenő számait, tudod, hogy sokat meséltem már a lovak lenyűgöző világáról, így a gyógyító lovakról és a minilovakról is. Most pedig azt szeretném leírni, mire is képes egy mini ló, ha gyógyít. Rendhagyó módon itt a weboldalon és nem a Dióban, mert erről én is más cikkből értesültem.

A minilóval való gyógyító terápia azért rendkívüli, mert ezek az aprópatás lovacskák méretükből adódóan házba szoktatottak, így eljuthatnak egy szobába vagy kórterembe. Bár Magyarországon még mindig ritka, hogy állatokat engedjenek a betegszobába – főleg egészségügyi okok miatt – már itthon is találunk erre példát, kutyákkal, de most már lovakkal is. 

Utóbbi úttörője Ács Franciska, aki mini ménesének tagjaival rendszeresen meghódítja a Bethesda Gyermekkórház Rehabilitáció és Neurológiai osztályának termeit, de ami még ennél is fontosabb a hosszú heteket ott töltő beteg gyermekek szívét –lelkét.
Elképzelhető, hogy ritkán hallasz ilyesmiről, mert örülünk a saját szerencsénknek és annak, hogy egészségesen élhetünk, de bizony vannak, akiknek már gyerekkorukban óriási kihívásokkal kell szembenézniük. Jelen esetben betegség vagy baleset miatt. Nekik segítenek a mini lovak Franciska vezetésével. Akiket ő képez ki, szabad idomítással, azaz egymásra hangolódva, teljesen erőszakmentesen, hagyva hogy a lovak maguktól csatlakozzanak hozzá és ők akarjanak vele együtt dolgozni, ne pedig rá legyenek kényszerítve.

Amikor pedig együtt belépnek a Bethesda kapuján, megkezdődik a munka. A lovak patáját előtte lemossák és védőruhát is kapnak, a fej – és nyakrész nyitott, hogy a gyerekek simogathassák őket. Ezen kívül felszerelésük része egy trágyázó zsák is, amit a fenekükre kötnek. Így nem szórják tele lócitrommal a betegszobát, ha éppen rájuk jönne, a más körülmények között teljesen természetes, pottyanthatnék. Mindezekre a kórházakban szigorúan szabályozott higiéniai előírások miatt van szükség.
Viszont a kisbetegeket ez egyáltalán nem zavarja, és nagyon várják látogatóikat. Akik szinte varázserővel hatnak rájuk, ám hogy ténylegesen mi is zajlik a páciens és a kicsi terapeuta között, azt nehéz megfogalmazni. Mindenesetre a nyugodt légzés, a jellegzetes ló illat, a hatalmas, melegséget árasztó szemek és szempillák, az örökké figyelő, okos tekintet, hihetetlen előrelépéseket hozhat egy-egy alkalommal, hosszútávon pedig még többet.

Ugyanis a betegek figyelme a lóra terelődik, mesélnek neki, kommunikálnak vele, hozzáérnek, vagy csak hagyják, hogy a paci puha orrával megbökdösse a kezüket. Ilyenkor, az egyébként állattal csak nagyon ritkán találkozó, kórházi falakhoz szokott gyerekek el tudnak lazulni, a sokszor komoly gondot jelentő tüneteik pedig enyhülnek és testileg-lelkileg feltöltődnek. Néha hálából még rajzolnak is az állatoknak vagy Franciskának.

De miért pont a mini lovak, és miért pont az amerikai minik? Erre Franciska így válaszolt az egyik interjúja alkalmával

"Az amerikai miniló idegrendszeri stabilitása egyedülálló, nagyon gyorsan alkalmazkodik a megváltozott környezeti tényezőkhöz. Ezen felül ők teljesen megbízhatókká válnak a betanítás alatt és fajtajellegként a nagylovak nyugalmát viselik magukon."

Egy-egy terápiás alkalom után kötelező pihenésen vesznek részt a mini gyógyítók, hiszen a gyerekekkel eltöltött idő és az utazás elfárasztja őket, és nagyon fontos szem előtt tartani a lovak igényeit. Hiszen minden segítőszándék hiába való volna, ha az a patásokra rossz vagy megterhelő hatással lenne.

Ha többet szeretnél megtudni Franciska lovairól vagy fényképeket néznél, például itt is megteheted: Ló a betegszobában.
A titokzatos homoki macska
A maci és a gombóc
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/