Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Namíb sivatag: A velvícsia (Welwitschia mirabilis)

Namíb sivatag: A velvícsia​ ( Welwitschia mirabilis​)

 A velvícsia a leplesmagvúak törzsébe tartozó velvícsiák osztályának egyetlen faja. Nevét az osztrák botanikus Friedrich Welwitsch után kapta, aki 1859-ben fedezte fel. Átlagosan 500-600 évet élnek, de egyes példányai 2000 évnél is idősebbek.

Dél-Afrika nyugati partvidékén, Angola déli és Namibia nyugati részén, a Namib- sivatagban honos. Ezen a területen alig hull eső, mivel az Atlanti óceánban a part mentén északnak tartó, hideg Benquela- áramlás a tenger fölött annyira lehűti a levegőt, hogy a levegő nem száll fel. A tengerparton, mintegy ezerötszáz kilométer hosszan húzódó (nagyjából száz kilométer széles) sivatagban a csapadék fő forrása a ködszitálás.

Különleges virágú, kétlaki (a porzós és termős virágok külön növényeken helyezkednek el) növény. Törzse vaskos, rövid, a közepén tölcsérszerűen belapul. Mindig két darab, széles és hosszú, szürkésszöld, szalagszerű lomblevele van. Ezek folyamatosan növekednek, akár több száz éven át is, mivel a velvícsia körülbelül ilyen élettartamot él meg. Levelei idővel vékony csíkokra hasadoznak szét, mintha a növénynek több, keskeny levele lenne: ezek a levelek veszik fel a hajnali párát. Répaszerű gyökere mélyre hatol vízért és tápanyagokért – egyúttal raktároz is táplálékot.

Törzsében a tracheidák ( vízszállító sejtek)mellett sok tracheát ( vízszállító csövek) is találunk.

Virágai a levelek hónaljából kinövő, elágazó nyélen fejlődnek ki. Termős virágait tobozszerű, fás pikkelyek takarják. A magkezdemény, amelyből kis bibeszálszerű képződmény bújik ki, a pikkely falára tapad. A toboz négyélű, a magkezdemények a termőlevelek tövében, viszonylag szabadon fejlődnek. A porzós virágok ugyancsak a tobozpikkelyekben nyílnak, a pikkelyeken csak a portokok nyúlnak túl. A virágok a levelek hónaljából kinövő, elágazó nyeleken ülnek. A tobozokban nagy mennyiségű szárnyas magot termel.

Hím ivarú növény, forrás: wikipédia
Női ivarú növény, forrás: wikipédia
Hímivarú tobozvirágzata, forrás: wikipédia

A felirat bekapcsolása után beállíthatjuk a magyar nyers fordítást  kattints a következőképpen:  beállítások- nyelv- automatikus fordítás- magyar.  Ez az opció minden feliratozott youtube videónál elérhető.

17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
Valódi úszóvárosok Kínában, melyek visszafordíthat...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/