Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Namíb sivatag: A velvícsia (Welwitschia mirabilis)

Namíb sivatag: A velvícsia​ ( Welwitschia mirabilis​)

 A velvícsia a leplesmagvúak törzsébe tartozó velvícsiák osztályának egyetlen faja. Nevét az osztrák botanikus Friedrich Welwitsch után kapta, aki 1859-ben fedezte fel. Átlagosan 500-600 évet élnek, de egyes példányai 2000 évnél is idősebbek.

Dél-Afrika nyugati partvidékén, Angola déli és Namibia nyugati részén, a Namib- sivatagban honos. Ezen a területen alig hull eső, mivel az Atlanti óceánban a part mentén északnak tartó, hideg Benquela- áramlás a tenger fölött annyira lehűti a levegőt, hogy a levegő nem száll fel. A tengerparton, mintegy ezerötszáz kilométer hosszan húzódó (nagyjából száz kilométer széles) sivatagban a csapadék fő forrása a ködszitálás.

Különleges virágú, kétlaki (a porzós és termős virágok külön növényeken helyezkednek el) növény. Törzse vaskos, rövid, a közepén tölcsérszerűen belapul. Mindig két darab, széles és hosszú, szürkésszöld, szalagszerű lomblevele van. Ezek folyamatosan növekednek, akár több száz éven át is, mivel a velvícsia körülbelül ilyen élettartamot él meg. Levelei idővel vékony csíkokra hasadoznak szét, mintha a növénynek több, keskeny levele lenne: ezek a levelek veszik fel a hajnali párát. Répaszerű gyökere mélyre hatol vízért és tápanyagokért – egyúttal raktároz is táplálékot.

Törzsében a tracheidák ( vízszállító sejtek)mellett sok tracheát ( vízszállító csövek) is találunk.

Virágai a levelek hónaljából kinövő, elágazó nyélen fejlődnek ki. Termős virágait tobozszerű, fás pikkelyek takarják. A magkezdemény, amelyből kis bibeszálszerű képződmény bújik ki, a pikkely falára tapad. A toboz négyélű, a magkezdemények a termőlevelek tövében, viszonylag szabadon fejlődnek. A porzós virágok ugyancsak a tobozpikkelyekben nyílnak, a pikkelyeken csak a portokok nyúlnak túl. A virágok a levelek hónaljából kinövő, elágazó nyeleken ülnek. A tobozokban nagy mennyiségű szárnyas magot termel.

Hím ivarú növény, forrás: wikipédia
Női ivarú növény, forrás: wikipédia
Hímivarú tobozvirágzata, forrás: wikipédia

A felirat bekapcsolása után beállíthatjuk a magyar nyers fordítást  kattints a következőképpen:  beállítások- nyelv- automatikus fordítás- magyar.  Ez az opció minden feliratozott youtube videónál elérhető.

Ingyenes Márton napi program kicsiknek és nagyokna...
Ingyenes családi program Vasárnaptól : Utazás a va...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 09. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/