Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

"Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél

Kép: Wallhere.com

 "Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél

 Az embereknél közismert az úgynevezett nagymamaeffektus, vagyis az, hogy a nagymamák segítik a gyerekeik és az unokáik életét. A kardszárnyú delfineknél hasonló hatást fedeztek fel a tudósok.

"Ha egy orkanagymama meghal, a halálát követő években az unokái nagyobb valószínűséggel halnak meg" – emelte ki a tanulmány egyik megállapítását Dan Franks, a York egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Franks szerint ez a megfigyelés segíthet megérteni, miért fontos, hogy a nőstények a reprodukciós képességük elvesztése után is még hosszú ideig élnek. "Evolúciós szempontból továbbra is átadhatják génjeiket és genetikai örökségüket azzal, hogy unokáiknak segítenek" – magyarázta a kutató.

Más szóval, ha nem folytatják a szaporodást, az orkanagymamák valójában többet tesznek annak érdekében, hogy génjeik átöröklődjenek, mint ha szaporodnának.

Franks felidézte, korábbi kutatások már igazolták, hogy az orkapopulációkban a nagymamák fontos vezető szerepet töltenek be. Például gazdag tapasztalataik és tudásuk miatt általában a csoport elején úsznak, ha élelmet keres a család. A tudós szerint mivel már nem képesek a szaporodásra, "jobb helyzetbe kerülnek a csoport vezetéséhez".

Azt is megfigyelték már, hogy az idősebb nőstény kardszárnyú delfinek közvetlenül etetik az ivadékaikat és unokáikat. Emellett a kutatók azt is gyanítják, hogy valamiféle bébiszitterszerepet is betöltenek az unokák mellett: ha az anyaállat táplálékot keres, a nagymama marad az unokákkal – állapította meg Franks. A kutatók az elkövetkező időkben drónfelvételeket készítenek a kardszárnyú delfinekről, hogy jobban megértsék interakcióikat és viselkedésüket.

Forrás: erdekesvilag.hu

19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei
Medve, hagyma, hagyj ma!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/