Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nagyétkű radioaktív méhek Csernobilban? Milyen hatása lehet az ökoszisztémára?

Kép: wallhere.com

 Nagyétkű radioaktív méhek Csernobilban? Milyen hatása lehet az ökoszisztémára?

A Csernobili kizárási zóna (CEZ), azaz az ukrán Pripyat város körüli terület, ahol a csernobili atomerőmű 1986-ban felrobbant, s mely terület mentes az emberektől, még napjainkban is hihetetlen élővilággal rendelkezik. Ez a hely az átlag feletti sugárzás szint ellenére is tele van vadon élő állatokkal, a farkasoktól és a medvéktől, egészen a rovarokig és a szerény kis méhekig.

A kutatók kíváncsiak, hogy ez az állandó sugárzás befolyásolja- e az állatokat , ezért a Sterling Egyetem egy csapata megvizsgálta a méheket. Az előzetes tanulmányokban azt találták, hogy amikor ezeket a rovarokat hasonló sugárterhelésnek tették ki, mint a CEZ-ben, akkor több nektárt fogyasztottak. Az eredményeket tegnap mutatták be a brit ökológiai társaság éves ülésén Belfastban.

"Egy méh nektárfogyasztásának növekedése fontos ökológiai következményekkel járhat, mivel a méheknek több időt kell tölteniük élelemszerzésre, hogy nektárt gyűjtsenek az egyéni igényeikhez" - mondta Jessica Burrows, aki a munkát ismertette "Ennek eredményeként a méhcsaládok növekedése korlátozódhat, ha kevesebb erőforrás áll rendelkezésre a fejlődő ivadékaik számára; ez csökkentheti a méhek számát az ökoszisztémában."

A beporzók döntő jelentőségűek az ökoszisztéma szempontjából, eltűnésük széles körű és tartós hatással lehet a környezetre. A beporzó rovarok jelenleg nagyon elterjedtek a kizárási övezetben, de nem világos, hogy megmarad-e számuk.

"További munkára van szükség a csernobili kizárási zónán belül annak érdekében, hogy megértsük a krónikus alacsony dózisú expozíciónak ( szervezet kitevése valamely káros külső hatásnak) a szélesebb ökoszisztémára gyakorolt ​​hatásait," tette hozzá Burrows. "Kevés munkát végeztek a sugárzásnak a virágos növényfajokra gyakorolt ​​hatásáról."

Míg laboratóriumi vizsgálatokat végeztek, hogy a méhek sugárzásnak vannak kitéve (céziumforrással szimulálva), ez nem volt tökéletes reprodukció arról, amit ezek a rovarok a természetben tapasztalhatnak meg. A kísérletben lévő méheknek rengeteg nektárt adtak, és nem kellett takarmány után járjanak. A vadonban nagy távolságokra való repülés szükségessége negatív hatással lehet a méhekre is a CEZ-ben.

A sugárzás jelenlegi szintje a kizárási zónában és különösen a Pripyat-ban jelentősen eltér. Egyes helyeken csak kissé magasabb, mint a természetes háttér sugárzás szintje, másutt pedig az lenne aggályos, ha az emberek hosszabb ideig ott tartózkodnának. 

A csoport reméli, hogy tovább vizsgálhatja ezt, például annak érdekében, hogy megtudják ez a változás, hogyan befolyásolja a virágzó növényeket. 

Forrás: IFLScience!

Legek az állatvilágban - a gepárd
Dió Magazin - 2020 - Június

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/