Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Nagy Frigyes ( Frederik The Great), a világ legszebb lova

Kép: boredpanda.com

 Nagy Frigyes, a világ legszebb lova

 A természet tele van fenséges dolgokkal - kezdve a csodálatos hegységektől a festői mélytengeri kilátástól, a lenyűgöző csillagos éjszakai égboltig. De egyik sem hasonlítható össze azzal a szépséggel, amelynek most szemtanúi lehetünk.

Nagy Frigyes, a fenséges fríz ló a közép-amerikai Ozarkokban él. A nevét egy 18. századi porosz uralkodóról kapta  (link). Frigyes lélegzetelállító göndör sörényével sok ember szívébe belopta magát. Stacy Nazario, a ló tulajdonosa elmondta, hogy a fenséges jelző a belső tulajdonságaira is érvényes, hiszen  kedves és nagyon szelíd lóról van szó.

Kép: boredpanda.com

 A fríz lovak nagyon drágák, de hódolóik mindenre készek, hogy sajátjuknak tudhassanak egyet. Ez a csodálatos, szeretetre méltó, pompás fekete ló nagyrészt szokatlan, büszke fejtartásának köszönheti a szépségét.

A mai fríz őseit az elsők között háziasították Európában. A II. században, a Hadrianus római császár idején szolgáló fríz katonákkal már ezek a lovak is részt vettek a nagy-britanniai hadjáratokban. Bizonyos szakemberek szerint a shire fajta elődei is ezek a lovak voltak. A fríz lóállományt a 16-17. században andalúz ménekkel keresztezték. Ennek köszönhető, hogy a fajtát ma a melegvérűek között tartják számon.

Kép: boredpanda.com

 A fajtát, az andalúz hatás ellenére főként a mezőgazdaságban hasznosították, de a frízek a spanyol hatás következtében egy idő után túl könnyűvé váltak ahhoz, hogy továbbra is érdemes legyen őket a gazdaságban dolgoztatni. Ekkor már elterjedt a groningeni fajta is, amely kiváló munkaló volt.

A fríz emiatt majdnem kihalt az 1900-as évek elején: mindössze három fedezőmén maradt meg. A gyönyörű feketék kedvelői azonban sikeresen regenerálták a frízt, és az 1900-as évek második felében a fajta addig ki nem használt tulajdonságai is előtérbe kerültek.

Kép: boredpanda.com

 A fríz ló máig megőrizte fajtája ősi jellegzetességeit, kitartását és kiegyensúlyozottságát. Elismerésre méltó testfelépítése, robusztus megjelenésű, a betegségekre, huzatra, nagyon érzékeny lófajta. Egészséges, dinamikus mozgású. Térölelő, lendületes jármódja, vérmérséklete, mozgékonysága, a hátsó lábak tolóereje és az ügetésben megmutatkozó erőteljes térdmunka rendkívül magával ragadó.

A fajta egyedei ragaszkodnak az emberhez, mégis rosszul viselik a büntetést: nem ritka, hogy hónapokig nem nyerik vissza a bizalmukat, ha bántják őket. Egygazdás ló. A gazdáját mindenen keresztülsegíti, vigyáz rá, nagyon ragaszkodik hozzá. Ha jól bánnak vele, nagyon hálás, gazdája hangját bármikor felismeri: hangos nyerítéssel üget, illetve vágtázik hívójához. Tökéletes díjlovaglás céljából.

Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
A hajók
A zöld pöttyös gömbhal ( Tetraodon nigroviridis)
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/