Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Műanyag szennyezettség a vízben?

Műanyag szennyezettség a vízben? 

A Coloradón keresztül összegyűjtött és mikroszkóp alatt elemezett esővízminták műanyag szálakat tartalmaznak. Fénykép: USGS

 Az Egyesült Államokban, Colorado legmagasabb csúcsánál, a Sziklás hegységben gyűjtött vízmintákban, mikroszkopikus műanyagszálakat találtak. Gregory Weaterbee szerint, ez volt a legtávolabbi dolog, amire a mintákból számítottak. Az eset új kérdéseket vet fel a levegőben, a vízben és a talajban áthatoló műanyag hulladékok mennyiségével kapcsolatban Földünkön.

Weaterbee elmondta, hogy ez egy nagyon fontos eredmény. Az embereknek tudniuk kell, hogy a műanyagszennyezés, sokkal több helyen ott van, mint amit a szemünkkel láthatunk. Ott van a levegőben, az esőben, a hóban, és a vizeinkben… Egyes tanulmányok szerint, a műanyagrészecskék több ezer kilométer távolságra is eljuthatnak a széllel. Ugyanakkor kimutatták az óceán legmélyebb részeiben, az Egyesült Királyság tavaiban és folyóiban, valamint az Egyesült Államok felszín alatti vizeiben.

Sherri Mason, a mikroplasztika kutatója és a Penn State Behrend fenntarthatósági koordinátora szerint, a legnagyobb okozója a problémának a műanyaghulladék, melynek mind a mai napig, több mint 90 %- át nem hasznosítják újra és mivel lassan lebomlik, apró darabjaival szennyezi a környezetet. Ráadásul a műanyag részecskék számos ipari folyamat melléktermékei. Tudnunk kell, hogy szinte bármi, ami műanyagból készül részecskéket vihet be a légkörbe. Innen bekerülnek a vízcseppekbe, majd eljutnak a folyókba, tavakba, öblökbe és óceánokba, valamint nem utolsó sorban a talajvíz forrásaiba.

Nem tudni, hogy egyáltalán el lehet-e tüntetni a természetből a műanyag szennyezettséget. Még, ha egyszerre abba is hagynánk a műanyag felhasználást, nem világos előttünk, meddig folyhat még a műanyag a folyóvízrendszerekben, de valószínűleg évszázadokig. Mindez azért is nagyon veszélyes, mert ezek a részecskék, vonzzák és hozzákapcsolódhatnak nehézfémekhez ( pl. higanyhoz) és más veszélyes vegyi anyaghoz, valamint mérgező baktériumokhoz. A bútorok és szőnyegek műanyagrészecskéi tartalmazhatnak olyan égésgátló anyagokat, amelyek mérgezőek az emberekre.

Forrás: theguardian.com

A teáskanna
A vadpúlykától a házipúlykáig

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/