Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Műanyag szennyezettség a vízben?

Műanyag szennyezettség a vízben? 

A Coloradón keresztül összegyűjtött és mikroszkóp alatt elemezett esővízminták műanyag szálakat tartalmaznak. Fénykép: USGS

 Az Egyesült Államokban, Colorado legmagasabb csúcsánál, a Sziklás hegységben gyűjtött vízmintákban, mikroszkopikus műanyagszálakat találtak. Gregory Weaterbee szerint, ez volt a legtávolabbi dolog, amire a mintákból számítottak. Az eset új kérdéseket vet fel a levegőben, a vízben és a talajban áthatoló műanyag hulladékok mennyiségével kapcsolatban Földünkön.

Weaterbee elmondta, hogy ez egy nagyon fontos eredmény. Az embereknek tudniuk kell, hogy a műanyagszennyezés, sokkal több helyen ott van, mint amit a szemünkkel láthatunk. Ott van a levegőben, az esőben, a hóban, és a vizeinkben… Egyes tanulmányok szerint, a műanyagrészecskék több ezer kilométer távolságra is eljuthatnak a széllel. Ugyanakkor kimutatták az óceán legmélyebb részeiben, az Egyesült Királyság tavaiban és folyóiban, valamint az Egyesült Államok felszín alatti vizeiben.

Sherri Mason, a mikroplasztika kutatója és a Penn State Behrend fenntarthatósági koordinátora szerint, a legnagyobb okozója a problémának a műanyaghulladék, melynek mind a mai napig, több mint 90 %- át nem hasznosítják újra és mivel lassan lebomlik, apró darabjaival szennyezi a környezetet. Ráadásul a műanyag részecskék számos ipari folyamat melléktermékei. Tudnunk kell, hogy szinte bármi, ami műanyagból készül részecskéket vihet be a légkörbe. Innen bekerülnek a vízcseppekbe, majd eljutnak a folyókba, tavakba, öblökbe és óceánokba, valamint nem utolsó sorban a talajvíz forrásaiba.

Nem tudni, hogy egyáltalán el lehet-e tüntetni a természetből a műanyag szennyezettséget. Még, ha egyszerre abba is hagynánk a műanyag felhasználást, nem világos előttünk, meddig folyhat még a műanyag a folyóvízrendszerekben, de valószínűleg évszázadokig. Mindez azért is nagyon veszélyes, mert ezek a részecskék, vonzzák és hozzákapcsolódhatnak nehézfémekhez ( pl. higanyhoz) és más veszélyes vegyi anyaghoz, valamint mérgező baktériumokhoz. A bútorok és szőnyegek műanyagrészecskéi tartalmazhatnak olyan égésgátló anyagokat, amelyek mérgezőek az emberekre.

Forrás: theguardian.com

Németország legmagasabb hegycsúcsa: Zugspitze
Gyöngyből készült ékszerek

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/