Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Műanyagpalackból épített házak Kanadában

145 millió forintért árulják a műanyagpalackból épített házat Kanadában, amely egy ötös fokozatú hurrikán kétszeresének is ellen tud állni, és jól bírja a négy évszak váltakozását .

Műanyagpalackból épített házak Kanadában 

 
Az újrahasznosítás során a vizes palackokat felaprítják és felhevítik, az így kapott anyagot aztán egy tartályba helyezik, ahol különböző gázokkal kezelik és habbá olvasztják a műanyagot. Mikor lehűl, a hab rendkívül tartóssá válik, nem rohad, nem penészedik. Ezt az eljárást egy különálló cég, az ontariói Armacell végzi. Ezekből a polietilén-tereftalát (PET) panelekből alkotta meg German és Saulnier a környezetbarát ház 15 centiméter vastag falait.

Azon kívül, hogy a ház építéséhez eldobható műanyag hulladékot használnak, amely máskülönben a szeméttelepen, vagy az óceánban végezné, az új alapanyag képes arra is, hogy ellenálljon a lehető legrosszabb időjárásnak A megkeményedett habot vékony üvegszálas réteg borítja kívül és belül, amelyre UV-álló festéket visznek fel, hogy megvédje a napfénytől. „Az épület roppant biztonságos, nem szivárognak belőle gázok vagy egyéb vegyszerek, és minden tűzvédelmi előírásnak megfelelt" – mesélte German az amerikai Forbesnak. A támfalak teherbírását a betonéhoz lehet hasonlítani, az anyag alacsony súlyához képest nagyon erős, jól bírja a terhelést.

A CBC helyi hírügynökség szerint mindössze négy nagyobb vállalat használ a világon ilyen alapanyagot, és German cége az egyetlen, aki ilyen módon épít. Az építkezés megkezdése előtt egy mintapanel szélcsatornás teszten esett át, hogy kiderüljön, mennyit is bír. Az eredmény: akár 524 km/h sebességű szélnek is ellenáll, amely egy ötös fokozatú hurrikán kétszerese.
A German cég szóvivőjének elmondása szerint látnak  rá esélyt, hogy elkel, de mivel ez az első ilyen házuk, akár bérbe is adnák, hogy folytathassák a tesztelést és lássák, hogyan bírja a négy évszakot.  A tervük, hogy befektetési tőke bevonásával további otthonokat építsenek. A másik lehetőség, hogy licencszerződéses partnerséget alakítanak ki és képzést indítanak a technológia felhasználásáról, ahol a nyers állapotú habpaneleket is ők biztosítják. Szilárd meggyőződésük, hogy az ötletnek sikere lesz.

Forrás: canadahun.com

Amikor kevés a szó
19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 10. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/