Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Műanyagpalackból épített házak Kanadában

145 millió forintért árulják a műanyagpalackból épített házat Kanadában, amely egy ötös fokozatú hurrikán kétszeresének is ellen tud állni, és jól bírja a négy évszak váltakozását .

Műanyagpalackból épített házak Kanadában 

 
Az újrahasznosítás során a vizes palackokat felaprítják és felhevítik, az így kapott anyagot aztán egy tartályba helyezik, ahol különböző gázokkal kezelik és habbá olvasztják a műanyagot. Mikor lehűl, a hab rendkívül tartóssá válik, nem rohad, nem penészedik. Ezt az eljárást egy különálló cég, az ontariói Armacell végzi. Ezekből a polietilén-tereftalát (PET) panelekből alkotta meg German és Saulnier a környezetbarát ház 15 centiméter vastag falait.

Azon kívül, hogy a ház építéséhez eldobható műanyag hulladékot használnak, amely máskülönben a szeméttelepen, vagy az óceánban végezné, az új alapanyag képes arra is, hogy ellenálljon a lehető legrosszabb időjárásnak A megkeményedett habot vékony üvegszálas réteg borítja kívül és belül, amelyre UV-álló festéket visznek fel, hogy megvédje a napfénytől. „Az épület roppant biztonságos, nem szivárognak belőle gázok vagy egyéb vegyszerek, és minden tűzvédelmi előírásnak megfelelt" – mesélte German az amerikai Forbesnak. A támfalak teherbírását a betonéhoz lehet hasonlítani, az anyag alacsony súlyához képest nagyon erős, jól bírja a terhelést.

A CBC helyi hírügynökség szerint mindössze négy nagyobb vállalat használ a világon ilyen alapanyagot, és German cége az egyetlen, aki ilyen módon épít. Az építkezés megkezdése előtt egy mintapanel szélcsatornás teszten esett át, hogy kiderüljön, mennyit is bír. Az eredmény: akár 524 km/h sebességű szélnek is ellenáll, amely egy ötös fokozatú hurrikán kétszerese.
A German cég szóvivőjének elmondása szerint látnak  rá esélyt, hogy elkel, de mivel ez az első ilyen házuk, akár bérbe is adnák, hogy folytathassák a tesztelést és lássák, hogyan bírja a négy évszakot.  A tervük, hogy befektetési tőke bevonásával további otthonokat építsenek. A másik lehetőség, hogy licencszerződéses partnerséget alakítanak ki és képzést indítanak a technológia felhasználásáról, ahol a nyers állapotú habpaneleket is ők biztosítják. Szilárd meggyőződésük, hogy az ötletnek sikere lesz.

Forrás: canadahun.com

A tökváros
Menedék

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. február 24. hétfő

Captcha kép