Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Wolfgang Amadeus Mozart: A kezdetek / 1. rész

Kép: ichef.bbci.co.uk

 Wolfgang Amadeus Mozart: A kezdetek / 1. rész

  Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, széles körben elismert, mint a nyugati zene történetének egyik legnagyobb zeneszerzője . Haydnnal és Beethovennel a csúcsra  hozta a bécsi klasszikus iskola eredményeit. A zenetörténet többi zeneszerzőjétől eltérően az összes zenei műfajban írt napjaiban, és mindenhol kiválóan teljesített. Ízlése, formabarátja és kifejezési tartománya minden zeneszerző közül a leguniverzálisabbnak tűnik; mégis azt is mondhatjuk, hogy zenéjét az adott közönséghez sajátos ízlésének megfelelően írta.

Mozart leggyakrabban Wolfgang Amadének vagy Wolfgang Gottliebnek nevezte magát. Apja Leopold , jó hírű családból származott (ahonnan elidegenedett), amelybe építészek és könyvkötők is beletartoztak. Leopold egy híres hegedűs kézikönyv szerzője volt , amely Mozart születésének évében jelent meg. Édesanyja, Anna Maria Pertl, a helyi közigazgatásban aktív középosztálybeli családban született. Mozart és nővére Maria Anna („Nannerl") hét gyermek közül, kettő akik életben maradtak.

Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen komponálta. Édesapja pedig, aki a salzburgi érseki udvar muzsikusa volt, lejegyezte őket, és mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön. Mikor nyilvánvaló lett számára Wolfgang rendkívüli tehetsége, úgy érezte, hogy kötelessége azt megmutatni az embereknek. Ennek érdekében hosszú koncertkörutakat szervezett gyermekei számára, amelyek során a csodagyerekek a korabeli Európa szinte valamennyi jelentős zenei és uralkodói központjába eljutottak. A fiatal Mozartnak így lehetősége nyílt megismernie a korabeli Itália, Párizs, London Bécs zenei világát. Tizenegy évesen már egész estét betöltő vígoperát komponált.

„Az a csoda, amelyet Isten hagyott Salzburgban megszületni" volt Leopold leírása fiáról, és élesen tudatában volt Isten iránti kötelességének, amint látta, hogy felhívja a csodát a világ figyelmére (és mellesleg profitáljon abból, hogy ezzel). 1763 közepén szabadságot kapott Kapellmeister helyettese posztjáról a salzburgi herceg-érseki udvarban, és a család hosszú útra indult. Eljutottak Nyugat-Európa legfőbb zenei központjaiba - Münchenbe,Ausburgba, Stuttgartba,  Mannheimbe, Mainz, Frankfurt, Brüsszel és Párizs (ahol télen maradtak), majd London (ahol 15 hónapot töltöttek), visszatérve Hágán, Amszterdamon, Párizson, Lyonban és Svájcban, majd 1766 novemberében visszaérkezve Salzburgba. E városok többségében Mozart és gyakran a nővére játszott és improvizált, néha a bíróságon, néha a nyilvánosság előtt vagy a templomban. Leopold salzburgi barátainak fennmaradt levelei arról az egyetemes csodálatról árulkodnak, amelyet fia eredményei keltettek. Párizsban több német zeneszerzővel találkoztak, és megjelent Mozart első zenéje (billentyűzet- és hegedűszonáták, egy királyi hercegnőnek szentelve). Londonban találkoztak, többek között, Johann Christian Bach-al, Johann Sebastian Bach legfiatalabb fiával és a város zenei életének vezető alakjával, kinek a befolyása alatt Mozart megalkotta első szimfóniáit.

Még mindig csak 13 éves, Mozart  teljesen elsajátította korának zenei nyelvét, és különösen ügyesen imitálta a helyi ízlés zenei megfelelőjét . A korai párizsi és londoni szonáták , amelyek autogramjaiban Leopold segítő keze szerepel, gyermeki örömöt mutatnak a jegyzetek és textúrák mintázatában, tizennégy évesen pedig megírta első opera szériáját.

Szent Mihály barlang, Gibraltár
10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/