Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Moszkva: Az Uszpenszkij-székesegyház titokzatos freskói

Kép: wikipédia

Moszkva: Az Uszpenszkij-székesegyház titokzatos freskói 

Az eredetileg 1158-1160 - ban épült csodálatos székesegyház jelenleg helyreállítási munkálatokon megy keresztül. Nem ez az első alkalom, hogy a templomot újjáépítették, de ezúttal a munkások gyönyörű, még soha nem látott, a falak mögött rejtett freskókat fedeztek fel.

Az Uszpenszkij-székesegyház vagy Istenanya elszenderedése-székesegyház egy orosz ortodox templom a moszkvai Kremlben, a Katedrálisok terén. A pravoszláv egyház legfőbb temploma, az orosz cárok koronázási temploma és a moszkvai metropoliták, majd pátriárkák temetkezési helye. 

Az első kőtemplom építésére Iván Kalita adott utasítást 1326. augusztus 4-én, nem sokkal azután hogy a kijevi metropolita Moszkvába helyezte át a székhelyét. Az Uszpenszkij-székesegyház volt a város első kőtemploma.

1395-ben Vlagyimirből  ideszállították a híres vlagyimiri Istenanya-ikont, és a templomban őrizték egészen 1918-ig. III.Iván idejére a templom állaga leromlott. Az új székesegyház építését 1471-ben határozták el és a következő évben kezdtek hozzá. Befejezni azonban nem sikerült, mert 1474-ben egy földrengés lerombolta a félkész épületet. A nagyfejedelem ezután a híres olasz építészt, Aristotele Fioraventit hívta meg (ő korábban Mátyás király számára is dolgozott Budán), aki a vlagyimiri Uszpenszkij- székesegyház mintájára készítette el a terveket. Az új templom 1479. augusztus 12-én lett felszentelve. Freskókkal és ikonokkal 1482 és 1515 között díszítették fel. 1642—1644-ben újrafestették a freskókat, de az eredeti képek egy része megmaradt. 

A székesegyház többször megrongálódott a tűzvészekben, az 1547-es tűz után Rettegett Iván utasítást adott, hogy aranyozott rézlemezekkel fedjék be az épületet; egyúttal Péter metropolita ereklyéit ezüsttartóból aranyba helyezték át. 1624-ben a boltozatot meggyengülése miatt átépítették és vasszerkezettel, valamint újabb boltívekkel erősítették meg. Mikor Napóleon 1812-ben elfoglalta Moszkvát, az Uszpenszkij-székesegyházat kifosztották, a szentek ereklyetartóiból csak egy maradt meg, bár a legszentebb ereklyéket Vologdába menekítették.

A székesegyházat a bolsevikok 1918 márciusában bezárták és csak 1955-ben nyílt meg újra múzeumként. Állítólag 1941 telén, amikor a németek már Moszkva külvárosainál jártak, Sztálin titokban engedélyezett egy istentiszteletet, hogy imádkozzanak az ország megmeneküléséért.

1990-től kezdve az Uszpenszkij-székesegyházban újra tart istentiszteleteket a moszkvai pátriárka.

Amint a Russia Beyond beszámol, „két kompozíció alacsony, rejtett részei vannak meg: a „ Miasszonyunk székesegyház és a Keresztelő János születése ". Két új prófétát fedeztek fel a „Theotokos dicséretek" freskóból is. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a falfestmények valószínűleg 1481 körül készültek, amikor Dionisy és más mesterek festettek. 

Ha ezek a következtetések helytállóak, ez azt jelenti, hogy ez egyedülálló felfedezés, mivel Dionisy és kortársainak freskói szinte mind elvesztek. 

Winnie a tündéri spániel , aki meghódította a vilá...
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/