Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Moszkva: Az Uszpenszkij-székesegyház titokzatos freskói

Kép: wikipédia

Moszkva: Az Uszpenszkij-székesegyház titokzatos freskói 

Az eredetileg 1158-1160 - ban épült csodálatos székesegyház jelenleg helyreállítási munkálatokon megy keresztül. Nem ez az első alkalom, hogy a templomot újjáépítették, de ezúttal a munkások gyönyörű, még soha nem látott, a falak mögött rejtett freskókat fedeztek fel.

Az Uszpenszkij-székesegyház vagy Istenanya elszenderedése-székesegyház egy orosz ortodox templom a moszkvai Kremlben, a Katedrálisok terén. A pravoszláv egyház legfőbb temploma, az orosz cárok koronázási temploma és a moszkvai metropoliták, majd pátriárkák temetkezési helye. 

Az első kőtemplom építésére Iván Kalita adott utasítást 1326. augusztus 4-én, nem sokkal azután hogy a kijevi metropolita Moszkvába helyezte át a székhelyét. Az Uszpenszkij-székesegyház volt a város első kőtemploma.

1395-ben Vlagyimirből  ideszállították a híres vlagyimiri Istenanya-ikont, és a templomban őrizték egészen 1918-ig. III.Iván idejére a templom állaga leromlott. Az új székesegyház építését 1471-ben határozták el és a következő évben kezdtek hozzá. Befejezni azonban nem sikerült, mert 1474-ben egy földrengés lerombolta a félkész épületet. A nagyfejedelem ezután a híres olasz építészt, Aristotele Fioraventit hívta meg (ő korábban Mátyás király számára is dolgozott Budán), aki a vlagyimiri Uszpenszkij- székesegyház mintájára készítette el a terveket. Az új templom 1479. augusztus 12-én lett felszentelve. Freskókkal és ikonokkal 1482 és 1515 között díszítették fel. 1642—1644-ben újrafestették a freskókat, de az eredeti képek egy része megmaradt. 

A székesegyház többször megrongálódott a tűzvészekben, az 1547-es tűz után Rettegett Iván utasítást adott, hogy aranyozott rézlemezekkel fedjék be az épületet; egyúttal Péter metropolita ereklyéit ezüsttartóból aranyba helyezték át. 1624-ben a boltozatot meggyengülése miatt átépítették és vasszerkezettel, valamint újabb boltívekkel erősítették meg. Mikor Napóleon 1812-ben elfoglalta Moszkvát, az Uszpenszkij-székesegyházat kifosztották, a szentek ereklyetartóiból csak egy maradt meg, bár a legszentebb ereklyéket Vologdába menekítették.

A székesegyházat a bolsevikok 1918 márciusában bezárták és csak 1955-ben nyílt meg újra múzeumként. Állítólag 1941 telén, amikor a németek már Moszkva külvárosainál jártak, Sztálin titokban engedélyezett egy istentiszteletet, hogy imádkozzanak az ország megmeneküléséért.

1990-től kezdve az Uszpenszkij-székesegyházban újra tart istentiszteleteket a moszkvai pátriárka.

Amint a Russia Beyond beszámol, „két kompozíció alacsony, rejtett részei vannak meg: a „ Miasszonyunk székesegyház és a Keresztelő János születése ". Két új prófétát fedeztek fel a „Theotokos dicséretek" freskóból is. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a falfestmények valószínűleg 1481 körül készültek, amikor Dionisy és más mesterek festettek. 

Ha ezek a következtetések helytállóak, ez azt jelenti, hogy ez egyedülálló felfedezés, mivel Dionisy és kortársainak freskói szinte mind elvesztek. 

A leggyorsabb dinoszaurusz
20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 28. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/