Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Most már bizonyítottan tudjuk, honnan származtak a Stonehenge-t alkotó hatalmas kövek

Kép: tracycooperposey.com

 Most már bizonyítottan tudjuk, honnan származtak a Stonehenge-t alkotó hatalmas kövek

 A Stonehenge  körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire- ben, Salisbury - től mintegy 13 km-re északra. Kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be. Az 1950 óta folytatott ásatások alapján megállapították, hogy Stonehenge három szakaszban épült.

A hely korabeli szerepével kapcsolatos elméletek az 1919-ben, de főként az 1950-ben indult ásatások nyomán születtek. Az öt brit egyetem összefogásával készült kutatás eredménye alapján kialakult legfrissebb álláspont szerint olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. A régészeti helyet és környékét az UNESCO 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe vette fel.

Tekintettel arra, hogy 21 km-es körzetben nincs építkezéshez használható terméskő, a középkorban és az újkor elején köveit építkezésekhez hordták el, és az évszázadok során az időjárás is rombolta. Ma idegenforgalmi fogadásra alkalmas infrastruktúrával rendelkezik, évi látogatóforgalma megközelíti az egymilliót. 

A régészek és geológusok évszázadokon át vitatták a Stonehenge építéséhez használt anyagok eredetét, ám ezt az érvet végre a Science Advances  folyóirat új tanulmányának köszönhetően le lehet fektetni. A kémiai elemzések sorozatát felhasználva a tanulmány szerzői meggyőző bizonyítékokkal szolgáltatnak arról, hogy a szerkezet hatalmas kősziklái, a West Woods nevű helyről származnak, amely mintegy 25 kilométerre van magától az emlékműtől.

A rejtély végleges megoldására a kutatók hordozható röntgen-fluoreszcencia-spektrometriának nevezett technikát használtak, a fennmaradt homokkövek kémiai összetételének elemzésére, mielőtt összehasonlították volna őket egymással, hogy meghatározzák kémiai változékonyságuk mértékét. Az 52 homokkő közül 50-nél találták meg azokat a  kémiai tulajdonságokat, amelyek azt jelzik, hogy mind ugyanarról a helyből származnak. 

Forrás: wikipédia, IFLSCience!


Telefonalkalmazás segíti a mérgező állatok beazono...
Tervezgetés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 10. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/