Kép: erdekesvilag.hu

 Hamarosan a Föld népessége 10 milliárd főre emelkedik, tesznek-e a nagyhatalmak bármit az éghajlat változással kapcsolatban?

 Mivel a példa nélküli tűzvész továbbra is pusztít az Ausztráliában, Scott Morrison miniszterelnököt és kormányát jogosan kritizálták azért, hogy vonakodnak beszélni a válság mögöttes mozgatórugóiról. Mégis nem nehéz belátni, miért lehetnek buktatók.

Az emberi fajnak soha nem kellett megbirkóznia olyan nagy, összetett vagy sürgős problémával, mint az éghajlatváltozás. Nem az, hogy nem állnak rendelkezésre megoldások. Ausztráliában már vannak reményteljes jelek az energiaátmenetről.

Mint Ross Garnaut professzor kifejtette, Ausztrália gazdasági érdeke, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiahatalommá váljon .

Az éghajlatváltozás sikeres kezelése néhány fájdalmas átmenetet igényel belföldön, valamint a nemzetközi koordináció és együttműködés példátlan szintjén. De ez nem történik meg. 

A kibocsátás csökkentésére irányuló globális fellépés messze elmarad a szükségestől - eközben, bár ellentmondásos megemlítés, a világ népessége csendben egyre magasabbra emelkedik.

Az Egyesült Nemzetek 2019 évi világ népesség - kilátásai jelentése szerint 2027-ig India felül fogja múlni Kínát, mint a világ legnépesebb országát. 2050-re az ENSZ azt jósolja, hogy a világ népessége közel 10 milliárd lesz, a jelenlegi 7,7 milliárdhoz képest. Kilenc ország várhatóan a növekedés több mint felének ad otthont: India, Nigéria, Pakisztán, Kongó, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Egyesült Államok. A szubszaharai Afrika népessége várhatóan 2050-ig megduplázódik (99% -os növekedés), míg Ausztrália és Új-Zéland várhatóan lassabban növekszik (28% -os növekedés).

Tekintettel arra, hogy milyen nehéz klímapolitika volt  Ausztráliában, miért számíthatnánk arra, hogy ez politikailag még inkább megvalósítható, mondjuk Indiában ? Azonban az ausztrál szén-szurkolók önellátó érvei, amelyek szerint az indiánok miatt nő a szegénység, a nemzeti autonómia és a fejlődéshez való jog alapvető kérdéseit nem könnyű megcáfolni.

Még a demográfiáról való beszélgetés is problémákat vet fel- különösen, ha felbukkan a faji, identitási és az emberi jogok legalapvetőbb kérdéseivel: a szaporodási joggal.

Noha hosszú távon nyilvánvalóan fontos a népesség növekedésének csökkentése, ez nem gyors megoldás minden környezeti problémára. Időközben a kutatások kimutatták, hogy a szegény országok lány oktatásának  támogatása az egyik legfontosabb dolog, amelyet most megtehetünk ennek a kérdésnek a kezelése érdekében.

"Azt hiszem, meg kell értenünk, hogy a globális kibocsátás sok országból származik, és globális megoldást kell találni ... - mondta Scott Morrison miniszterelnök.  Nincs értelme Ausztráliában hatalmas áldozatokat hozni és „ roncsolni " (vagy átalakítani, az Ön perspektívájától függően) a gazdaságot, ha senki más nem teszi meg. Körülbelül 2% -kal járulunk hozzá az üvegházhatást okozó globális kibocsátáshoz, tehát - egyesek szerint- nem változtathatunk érdemben".

 Az olyan nemzetek, mint Ausztrália, hasznos szerepet játszhatnak, ha megmutatják, mit tehet egy megvilágosodott ország cselekvési képességgel és ösztönzéssel. Ha nem rendelkeznek eszközök és kényszerítő környezeti okok, hogy kemény, de értelmes politikai döntéseket hozzunk, ki csinálja?

De még abban a valószínűtlen esetben is, ha az ausztrálok fenntartható módon átszervezték az egész gazdaságot, még mindig sok  világ lenne, amely nem lenne, vagy nem tudna tenni, még akkor sem, ha akarnának. A fejlesztési követelmény valóban nem vitatható Indiában, Kínában és a szubszaharai Afrika szegényebb országaiban.

Kína mutatja az utat?

A gazdag ausztrálok kiváltságos szempontjából a „jó" hír az, hogy az átlagos etiópiak ökológiai lábnyoma hétszer kisebb. India átlaga még a legutóbbi fejlemények ellenére is alacsonyabb. Indiában és Etiópiában azonban az emberek nem gondolják, hogy ez jó dolog.

A globalizáció egyik paradox hatása az, hogy mindenki egyre inkább tudatában van a relatív helyének a dolgok nemzetközi rendszerében. A kormányok - különösen a nem választott tekintélyelvű rendszerek, mint például Kína - legitimitása egyre inkább a munkahelyek biztosítására és az emelkedő élet színvonalra épül . 

Ahogyan Sir David Attenborough természettudós figyelmeztetett a múlt héten, Ausztrália jelenlegi tüzei újabb jele annak, hogy „eljött a válság pillanata". Felhívta Kínát a hiányzó globális vezetésre:

Ha a kínaiak azt mondják: „Nem azért, mert aggódunk a világ miatt, hanem saját magunkért, de mi nagy lépéseket teszünk a szén-dioxid-kibocsátásunk korlátozására […]" Ez lenne a nagy változás, amely remélhetőleg világszerte megtörténik.

Kína vitathatatlanul már a legnagyobb mértékben hozzájárult kollektív jólétünkhöz az erősen vitatott, most már elhagyott egygyermekes politikával. Kína népessége körülbelül 400 millió emberrel több lenne, a szabályozás nélkül és  közelebb kerülnénk a krízishez, amelytől Sir David fél.

Egyértelművé téve , hogy sem itt, sem bárhol nem támogatom a kötelező népesség-ellenőrzést. De meg kell fontolnunk egy olyan jövőt, ahol több milliárd ember él, és közülük sokan úgy kívánnak élni, mint most az ausztrálok.

Forrás :  Mark Beeson, a Nyugat- Ausztrália Egyetem Nemzetközi Politika professzora írása