Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miután a máltai ikonikus Azur Ablak összeomlott 2017- ben, egy orosz építész egy csillogó tükrözött épületet javasol a helyére

Az Azúr Ablak / Fotó: erdekesvilag.hu

 Miután a máltai ikonikus Azur Ablak összeomlott 2017- ben, egy orosz építész egy csillogó tükrözött épületet javasol a helyére

 A Földközi tenger középső részén fekszik Gozo kicsiny szigete, 67 négyzetkillométerrel. Dwejra a máltai Gozo szigetének egyik legszebb tája a sziget nyugati partján. Különleges természeti értékei miatt a máltai kormány javasolta az UNESCO világörökség egyik helyszínéül. Az egyik legnépszerűbb természeti látványossága az Azur Ablak. 

Ez a természet alkotta kőhíd majdnem 100 méter magasan ívelt egy tengerben álló kőoszlopig. A közel 100 m hosszú sziklalap két 40m széles, gigantikus, erózió formálta oszlopon nyugodott. Nevét a körülötte lévő nagyon mély, sötétkék árnyalatú tenger inspirálta. Különösen látványos volt télen, amikor a hullámok magasan felcsaptak a boltozatba. 

  Az ívnek volt bizonyos híresség státusza, mivel nemcsak népszerű turisztikai attrakció volt, hanem a Dothraki esküvői jelenet hátteréül is választották a Trónok harcában, a Titánok összecsapásában valamint a Monte Cristo grófja című filmben is szerepelt helyszínként.

Sajnos a gozói Dwejra partvidékén uralkodó mészkő-ív már nem áll a Földközi-tenger partján - 2017- ben egy erős vihar után beleomlott a tengerbe . Míg egy 2013-ban elvégzett tanulmány kimutatta, hogy az Azure Ablak összeomlása nem valószínű, az évek során nőtt a természetes tájékozódási pont iránti aggodalom, a szakértők figyelmeztették az embereket az erózióra, és pénzbírságot szabtak ki a turisták számára, hogyha mégis előfordult, hogy rajta sétáltak.

Alig egy nappal az összeomlás után egy nemzetközi felhívásban bejelentették, hogy új ötleteket várnak, amelyben az építészek és a művészek javaslatokkal állhatnak elő az ikonikus mérföldkő emlékének megörökítésére.. A beérkező számos javaslatot  a kormány értékelte, és egyiküket kiemelkedőnek találták. A Times of Malta azt írja,  hogy a korábbi Azúr Ablak helyén fémszerkezet felépítésére vonatkozó javaslatot a világ minden tájáról érkező több mint 100 hírportál felfedte.

A javasolt emlékmű így nézne ki/ Fotó: boredpanda
A zöld pöttyös gömbhal ( Tetraodon nigroviridis)
Téli csoda
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/