Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miután a máltai ikonikus Azur Ablak összeomlott 2017- ben, egy orosz építész egy csillogó tükrözött épületet javasol a helyére

Az Azúr Ablak / Fotó: erdekesvilag.hu

 Miután a máltai ikonikus Azur Ablak összeomlott 2017- ben, egy orosz építész egy csillogó tükrözött épületet javasol a helyére

 A Földközi tenger középső részén fekszik Gozo kicsiny szigete, 67 négyzetkillométerrel. Dwejra a máltai Gozo szigetének egyik legszebb tája a sziget nyugati partján. Különleges természeti értékei miatt a máltai kormány javasolta az UNESCO világörökség egyik helyszínéül. Az egyik legnépszerűbb természeti látványossága az Azur Ablak. 

Ez a természet alkotta kőhíd majdnem 100 méter magasan ívelt egy tengerben álló kőoszlopig. A közel 100 m hosszú sziklalap két 40m széles, gigantikus, erózió formálta oszlopon nyugodott. Nevét a körülötte lévő nagyon mély, sötétkék árnyalatú tenger inspirálta. Különösen látványos volt télen, amikor a hullámok magasan felcsaptak a boltozatba. 

  Az ívnek volt bizonyos híresség státusza, mivel nemcsak népszerű turisztikai attrakció volt, hanem a Dothraki esküvői jelenet hátteréül is választották a Trónok harcában, a Titánok összecsapásában valamint a Monte Cristo grófja című filmben is szerepelt helyszínként.

Sajnos a gozói Dwejra partvidékén uralkodó mészkő-ív már nem áll a Földközi-tenger partján - 2017- ben egy erős vihar után beleomlott a tengerbe . Míg egy 2013-ban elvégzett tanulmány kimutatta, hogy az Azure Ablak összeomlása nem valószínű, az évek során nőtt a természetes tájékozódási pont iránti aggodalom, a szakértők figyelmeztették az embereket az erózióra, és pénzbírságot szabtak ki a turisták számára, hogyha mégis előfordult, hogy rajta sétáltak.

Alig egy nappal az összeomlás után egy nemzetközi felhívásban bejelentették, hogy új ötleteket várnak, amelyben az építészek és a művészek javaslatokkal állhatnak elő az ikonikus mérföldkő emlékének megörökítésére.. A beérkező számos javaslatot  a kormány értékelte, és egyiküket kiemelkedőnek találták. A Times of Malta azt írja,  hogy a korábbi Azúr Ablak helyén fémszerkezet felépítésére vonatkozó javaslatot a világ minden tájáról érkező több mint 100 hírportál felfedte.

A javasolt emlékmű így nézne ki/ Fotó: boredpanda
Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
Csak egy erdei séta ll. Ősz

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 12. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/