Mit tehetünk álmatlanság ellen? 

 Amennyiben mentális nyomás alatt állunk, akkor éjszaka az agyunk aktívabban dolgozik, és így sokkal nehezebb nyugodtan pihenni. Ezek a nyomások lehetnek: a családi konfliktusok, a munkahelyi teendők, vagy éppen az anyagi problémák. Még ha el is tudunk aludni, fennáll a kockázat, hogy minden kis zajra vagy más zavaró külső hatásra felébredünk. Az állandó, egész napos szorongás éppúgy  az alvási szokásainkat  megzavarhatja.

Olyan helyzet is kialakulhat, hogy a stressz, szorongás ugyan már elmúlik, de az utóhatása fennmarad alvásproblémák formájában. Ez lehet azért, mert már előre aggódunk azon, hogy vajon képesek leszünk-e elaludni, és éppen ez a felfokozott, szorongó állapot fog bennünket megakadályozni az elalvásban. Mindez még komolyabb kimerültséghez vezethet, amitől másnap nehezebb teljesíteni feladatainkat, ami aztán újrateremti a stresszt, vagyis kialakul az ördögi kör.

De hát mit is tehetünk? Néhány tipp, hogy rásegíts: 

Fürödj alvás előtt! Fürdés közben a testhőmérséklet megemelkedik, de amint kilépünk hirtelen visszaesik, s küldi az infót az agynak, hogy készen áll az alvásra.Lehetőleg ne fogyassz alkoholt két órával alvás előtt, bár úgy tünhet az alkohol elálmosít, az ellenkezője is megtörténhet, hogy a pihenésed nyugtalanná válik. Helyette ajánlatosabb egy pohár meleg tej. A javaslat szerint két órával lefekvés előtt már ne használjunk kék fényt kibocsájtó eszközöket.