Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Mit tehetünk álmatlanság ellen? 

 Amennyiben mentális nyomás alatt állunk, akkor éjszaka az agyunk aktívabban dolgozik, és így sokkal nehezebb nyugodtan pihenni. Ezek a nyomások lehetnek: a családi konfliktusok, a munkahelyi teendők, vagy éppen az anyagi problémák. Még ha el is tudunk aludni, fennáll a kockázat, hogy minden kis zajra vagy más zavaró külső hatásra felébredünk. Az állandó, egész napos szorongás éppúgy  az alvási szokásainkat  megzavarhatja.

Olyan helyzet is kialakulhat, hogy a stressz, szorongás ugyan már elmúlik, de az utóhatása fennmarad alvásproblémák formájában. Ez lehet azért, mert már előre aggódunk azon, hogy vajon képesek leszünk-e elaludni, és éppen ez a felfokozott, szorongó állapot fog bennünket megakadályozni az elalvásban. Mindez még komolyabb kimerültséghez vezethet, amitől másnap nehezebb teljesíteni feladatainkat, ami aztán újrateremti a stresszt, vagyis kialakul az ördögi kör.

De hát mit is tehetünk? Néhány tipp, hogy rásegíts: 

Fürödj alvás előtt! Fürdés közben a testhőmérséklet megemelkedik, de amint kilépünk hirtelen visszaesik, s küldi az infót az agynak, hogy készen áll az alvásra.Lehetőleg ne fogyassz alkoholt két órával alvás előtt, bár úgy tünhet az alkohol elálmosít, az ellenkezője is megtörténhet, hogy a pihenésed nyugtalanná válik. Helyette ajánlatosabb egy pohár meleg tej. A javaslat szerint két órával lefekvés előtt már ne használjunk kék fényt kibocsájtó eszközöket. 

A möndölecskék ( magyar népmese)
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. január 26. vasárnap

Captcha kép