Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mire figyelj, ha kutyust akarsz

Mire figyelj, ha kutyust akarsz

Hogyan válasszunk kutyát?

A jó választás fontos része annak, hogy később boldog gazdi legyél. Hiszen a kutyák egyszerre hasonlóak és teljesen mások. Minden fajtának megvannak a saját tulajdonságai és igényei, így mindegyikhez egy kicsit más ember kell.

1. Ez lesz-e az első kutyád?

Ha még nincs tapasztalatod a kutyanevelés terén, akkor kedvenced föléd kerekedhet, ami elég sok gondot okozhat. Ezért fontos utánajárni, hogy mennyire tanulékony egy kutya, mennyire ajánlják kezdőknek.

Mire figyelj, ha kutyust akarsz

2. Van-e más háziállat otthonodban?

Itt főleg a macskákra koncentrálnék. Kutya és kutya között is lehet konfliktus, de az megoldható. Egy macskával már kevésbé. A két faj azért nem szokott jól kijönni egymással, mert teljesen más jelekkel kommunikálnak. A legszembetűnőbb például a farok csóválása: ha egy kutya csóválja a farkát, akkor boldog, ha egy macska, akkor ideges. Ezért vedd figyelembe választásodnál, hogy melyik fajta hogyan viszonyul más házi kedvencekhez.
3. Van-e a családban allergiás ember?
Figyelj oda családtagjaidra is! Általában az emberek lemondanak a házi kedvencekről, ha a családjukban valakinek allergiája van. De vannak olyan fajták, amik semmilyen allergiás reakciót nem váltanak ki.
4. Vannak-e kistestvéreid?
A gyerekekkel nem minden kutya bánik jól. Főleg a kicsire nézve lehetnek veszélyesek. Hiszen ők sem bánnak kesztyűs kézzel az ebekkel. Meghúzzák a farkukat, fülüket, szőrüket és egy türelmetlen eb ilyenkor haraphat. Viszont vannak rettenetesen türelmes kutyák is.
5. Mennyi szabadidőd van?
Minden kutyát sétáltatni kell. Vannak kutyák, amik nagyon sokat mozognak és vannak, akik megelégednek sokkal kevesebb és nyugisabb sétával is.
6. Mennyi hely van az otthonodban?
Ha egy olyan kutyáról beszélünk, aki sokat mozog a sétáltatáson kívül is, és mi kis lakásba visszük, akkor mindent tönkretesz. Az pedig nem jó, ugye? Ahogy a láncon tartás és ketrecbe zárás sem.

Fiú vagy lány kutya?

A lányok nyíltabbak, nyugodtabbak. Viszont számítani lehet kiskutyák érkezésére. A fiúkkal picit meg kell küzdeni a domináns (vezető) szerepért, némelyik meg szeret elszökdösni.
Honnan szerezzük meg?
Amikor ott állsz az alom fölött, figyeld meg, hogyan viselkedik az anyjával, a körülötte lévő kiskutyákkal, az emberekkel szemben. Ne ess abba a hibába, hogy feltétlen a legaktívabb, legerőszakosabb kiskutyát viszed haza az „Életrevaló!” felkiáltással, mert a jelleme – míg kölyökkorban aranyosnak tűnhet – felnőtt korában sok problémát okozhat. Sokan persze éppen az „életrevaló” ellentététől olvadnak el: „Olyan kis gyámoltalan!”. A jövőben azonban ez is sok gondot jelenthet. A választott kölyök legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, legyen magabiztos, érdeklődő, de mozdulatai sose legyenek erőszakosak.

Amire még figyelj oda: 8 hetesnél, azaz 2 hónaposnál fiatalabb kutyát ne fogadj el. Ez alatt az idő alatt társaiktól tanulnak meg olyan alapvető dolgokat, amiket mástól nem tudnának. Pl.: hogy játék közben mennyire erősen haraphatnak.

Fodor-Nagy Gergely

A hóember
Leónárdó és az új lakó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/