Milyen háziállatot tartsunk otthon?

Milyen háziállatot tartsunk otthon? 

 Ha valakinek nincs lehetősége kutyát vagy macskát tartani, de mégis megosztaná otthonát valamilyen kisállattal, akkor felmerülnek az olyan ketrecben, vagy terráriumban tartható állatok, mint a hörcsög, tengerimalac, és a nyúl.

A legnépszerűbb a tengerimalac, amelyről a legfőbb tudnivaló, hogy párban, vagy csoportban kell őket tartani, hiszen társas lények. Azonos neműeket válasszunk, vagy pedig az ivartalanított hím, és nőstény vagy akár több nőstény felállás is ideális számukra. Minimum 100X60 cm-es ketrecet válasszunk nekik, de minél nagyobb az alapterület annál jobb. A tengerimalac fő tápláléka a fű, széna, fűfélék, emellett minőségi tápot kell adnunk neki, ami nem tartalmaz magvakat, és rosttartalma minimum 20 százalék körül van. Nasiként adhatunk neki 1-1 karika zöldséget, de győzödjünk meg arról, hogy ezek vegyszermentesek legyenek. Mindig gondoskodjunk friss ivóvízről. ( 5- 6 évig él)

A dobogó második fokára a hörcsögök kerültek. A hörcsögöt, legyen az aranyhörcsög, vagy törpehörcsög egyedül kell tartani. A minimum lakóhelye legyen 60X50 cm (törpehörcsögnél), vagy 80X50 cm (aranyhörcsögnél). Persze minél nagyobb az alapterület, annál jobban fogja érezni magát. Fontos, hogy a hely magassága 30-40 cm legyen, nehogy kiszökjön. Etetésüknél nagyon fontos a megfelelő minőségű táp, a kellő mennyiségű fehérje (lisztkukac, tücsök, szöcske), a vegyszermentes zöldségek. Alomként rengeteg minden használható például illat és pormentes faforgács, papíralom, lenalom. ( 2-3 évig él)

A nyuszik részére elég nagy életteret kell biztosítani ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Megfelelő tartás mellett 7-10 évet is élnek, rendszeresen kell őket oltásra vinni, hogy bizonyos betegségeket megelőzzünk. Fő táplálékuk a fű, széna, fűfélék. Tévhit, hogy a zöldség lenne a fő táplálékuk, azt csak minimális mennyiségben, nasiként adjunk nekik. Biztosítani kell számukra mindig friss vizet, és megfelelő tápot kell választanunk számukra. A nyuszi tiszta állat, rövid idő alatt megtanul egy helyre wc-re járni. Rengeteg foglalkozást igényel, ha nem tudunk kellő időt ráfordítani, begubózik. Elég sokáig él.

A csincsilla megfelelő tartási körülmények mellett akár 20 évig is élhet, ezzel rekordernek számít az itt vizsgált fajok között. Hatalmas életteret kell biztosítanunk számára, nem megfelelőek számára a boltokban kapható ketrecek, a legjobb, ha készíttetünk számukra megfelelő lakhelyet. Ennek költsége magas, de vélhetően nem kell majd cserélnünk sosem. A csincsilla fő tápláléka a fűfélék, széna, emellett minőségi tápokat kell kapnia. Nem szabad egyedül tartani őket, a legjobb az ivartalanított hím és nőstény páros.

Forrás: haziállat.hu

Csincsilla