Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy csillag spagettifikációját figyelték meg tudósok

Kép: IFLScience!

 Egy csillag spagettifikációját figyelték meg tudósok

 Amikor a csillagok túl közel kerülnek egy szupermasszív fekete lyukhoz, széttépik őket egy olyan folyamat során, amelyet a csillagászok "spagettifikációnak" neveznek. Ahogy a szó is sugallja, az egész csillag egy vékony tésztaszerű izzószállá nyújtódik. Sok ilyen eseményt észleltek már az elmúlt évtizedekben, azonban magát az izzószálat eddig nem tudták megfigyelni.

A csillagászok egy csillag utolsó pillanatait örökítették meg, mielőtt egy fekete lyuk széttépte volna. Az erőszakos esemény - az úgynevezett árapály-megszakítási esemény - fényrobbantást hozott létre, amely a Földtől több százmillió millió fényévnyire található, ez a legközelebbi ilyen fellángolás, amelyet eddig rögzítettek.

A csillagászok nemzetközi csoportja, a spagettizálódott csillag első közvetlen megfigyeléseiről a Királyi Csillagászati Társaság havi értesítőjében számol be. Az ex-csillag egyes molekulái elnyelték a környezetből származó fényt, így a tudósok láthatták, hogyan oszlik el az anyag.

Az AT 2019dsg néven ismert esemény egy szupermasszív fekete lyuk körül zajlott, amely Napunk tömegének 5,4 milliószorosa volt. A fekete lyuk nem különösebben aktív, ami lehetővé tette a kutatók számára, hogy az eseményt követő 34 naptól kezdve 411 napig nyomon kövessék az anyagot.

A spagettifikáció hivatalos kifejezése az árapály-megszakítási esemény (TDE), ami az első dolog, ami a csillag széthúzásakor történik.

Medve, hagyma, hagyj ma!
Beszélgetés Irene Gookkal a Lelkek Mezejéről
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/