Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért vesznek részt egyes állatok azonos nemű szexuális viselkedésben?

Fotó: Popular Science

 Miért vesznek részt egyes állatok azonos nemű szexuális viselkedésben?

 A tudósok eddig több mint 1500 állatfajban rögzítették az azonos nemű szexuális viselkedést, a házi szarvasmarhától a fonálférgekig.

Számtalan hipotézist javasoltak annak magyarázata érdekében, hogy miért marad fenn az azonos nemű szexuális magatartás (SSB) a feltételezett darwini paradoxon ellenére, hogy miért szánnak az állatok időt és energiát olyan szexuális tevékenységre, amely nulla esély utódok létrehozására?

Egy új, a Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent elmélet elmozdul a tradicionális „miért" kérdéstől, és ehelyett azt kérdezi: nos, miért ne? A cikk szerzői azt sugallják, hogy ezek a viselkedések egy közös ősnél fordulhattak elő, amelyből minden állat kifejlődött, és továbbra is fennmaradtak. A cikk szerint a szexuális rugalmasság bizonyos fokú evolúciós plusz lehet.

A természetes szelekció elmélete, amelyet Charles Darwin, az evolúciót ösztönző fő mechanizmusok. A legegyszerűbben fogalmazva az elmélet így szól: Egy szervezetben vagy egy fajon belül a tulajdonságok sokfélesége jelen van. Ezen tulajdonságok némelyike ​​előnyös lehet, míg mások károsak lehetnek. Ha bizonyos tulajdonságok valóban hasznosak vagy valóban károsak, akkor befolyásolják a szervezet túlélési és génátadási képességét - ez egy állat „alkalmassága". Az igazán jótékony tulajdonságokkal rendelkező állatoknak több utódja lesz, ami azt jelentheti, hogy a tulajdonság gyakoribbá válik az adott faj génkészletében.

Az azonos nemű szexuális viselkedés témájával kapcsolatos korábbi kutatások arra a feltevésre támaszkodtak, hogy az állatok közös őse kizárólag a különféle neműek szexuális viselkedésével rendelkezett DSB, vagy az, amit az emberek heteroszexualitásnak hívnak). Ezért a múltbeli hipotézisek feltételezik, hogy az SSB egymástól függetlenül fejlődött a különböző állatfajok között. Az új cikk mögött meghúzódó tudósok ellentétesen vélik - az SSB az egyik közös ősben megtalálható vonás - egy olyan faj, amely szaporodási stratégiájaként választotta meg a válogatást.

Ez a feltevés azt sugallja, hogy a közös ős egy többsejtű, szexuálisan reprodukáló, mozdulatlan lény volt, amely valószínűleg nem tudta meghatározni és elkülöníteni a faja egyik nemét a másiktól. Azok a szervezetek, amelyek kizárólag a különféle neműek szexuális viselkedését gyakorolják, olyan tulajdonságokra támaszkodnak, mint a test eltérő mérete, színe vagy kémiai jelei, a nemek közötti megkülönböztetéshez. Az elméleti ősnek még nem voltak ezek a dimorf tulajdonságai vagy képességei, ezért mind az SSB-ben, mind a DSB-ben részt vett a párzási lehetőségek maximalizálása érdekében.

Az állatok szaporodási képességének más akadályaihoz képest - mint például a meddőség vagy a párverseny - az SSB következményei jóval alacsonyabbak. Ezért a tulajdonság mellett vagy ellen történő kiválasztás viszonylag gyenge lenne.

"Időnként a sokszínűség és a problémamegoldás különböző módjai egyaránt értékesek."

A történelem folyamán az evolúciós biológusok a természetes világot emberközpontú szemlélettel nézték  -, amely sok éven át az SSB-t tekintélytelennek, vagy legalábbis irrelevánsnak tekintette. Pontosan ezért választották a szerzők az SSB és a DSB kifejezéseket a „homoszexualitás" vagy a „heteroszexualitás" helyett, hogy a továbbiakban megakadályozzák az emberi kulturális elfogultság és a nem ember állati szexuális viselkedés közötti összekapcsolódást. Noha a cikk szerzői elismerik az új hipotézisük helytelenségét, remélik, hogy ösztönöznek más tudósokat a régi normáktól való elszakadásra, hogy jobban megértsék a világot.

"Nagyon fontos kritikusan gondolkodni az egyes jelenségek megközelítésében, és megpróbálni megérteni őket, hogy világos válaszokat kapjunk arról, hogy honnan jöttünk, vagy kik vagyunk" - mondja Giglio. 

"Ha nem tesszük fel a megfelelő kérdéseket, akkor soha nem fogjuk megkapni a megfelelő válaszokat."

Forrás: popsci.com

Kalóz mese
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/