Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért veszítik el a hajukat a babák?

 Miért veszítik el a hajukat a babák?

 A csecsemő életének első hete és hónapja nagy változásokkal teli. De amire az új szülők esetleg nem számítanak az az, hogy apró hajszálak maradnak az újszülött matracon. A legtöbb csecsemő lágy hajpihével születik (némelyek dús, hosszabb hajjal), ami általában pár hónap után kihull és helyére vastagabb haj nő.

Szerencsére a csecsemő hajhullása ritkán ad okot aggodalomra. A magzat a haját hullajtani az első trimeszterben kezdi meg. De függetlenül attól, hogy egy csecsemő réteg-folttal vagy dús hajjal születik, ekkor mindenki elveszíti legalább hajkoronájának egy részét. Valójában a hajhullás egyszerűen csak azt jelenti, hogy a csecsemő hatalmas mértékben alkalmazkodik a méhen kívüli életéhez.

"Nagy hormonális eltolódások történnek a csecsemő testében születésük után, melynek eredményeként az összes hajtüsző egyidejűleg visszatérhet a nyugalmi fázisba" - magyarázta Sage Timberline, a davisi kaliforniai egyetem gyermekorvosa Sacramentoban. Ez azt jelenti, hogy a csecsemő haja egyszerre kihullhat. Az anya és a baba egyaránt hatalmas hormonális változásokon esik át a szülés során. A szülés kezdete figyelmezteti a baba testét, hogy kezdjen hormonokat termelni, amelyek létfontosságúak a méhben kívüli élethez. Egyes hormonok elősegítik a baba artériáinak és vénáinak fejlődését, biztosítva, hogy a szervek bőséges vért kapjanak szüléskor és a köldökzsinór levágása után - mondta a Timberline a Live Science-nek.

 Az egyik hormon, a kortizol, segít a csecsemők tüdejének elérni az érett állapotot, lehetővé téve számukra, az első lélegzetvételt. Ezenkívül elősegíti a baba testének a saját energia és hő előállítását. A stressz kiváltja a kortizoltermelést, amely az energiát a túléléshez nélkülözhetetlen fejlődési változások felé irányítja, és távol tartja az olyan funkcióktól, mint például a hajnövekedés.

Születés után az összes csecsemő haja nyugalmi állapotban marad, amíg több forrás rendelkezésre nem áll. A haj elvesztése általában 8–12 hetes korban kezdődik, és kb. 3–7 hónapon belül kezd növekedni. De csak kb. 2 éves korban jelentkezik vastagabb haj. A hajhullás és -növekedés konkrét ütemezése és formája számos tényezőtől függ, beleértve a baba nemét, etnikai hovatartozását, genetikáját, a születési feltételeket (korai, korai vagy késői; normál vagy császármetszésen alapuló ) és a csecsemő táplálkozását.

Katie Ellgass, a kaliforniai Los Altosban található Stanford Children's Health Altos Pediatric Associates gyermekorvosa valójában az egyes szőrtüszők számát és elhelyezkedését genetikailag határozza meg. Születés után, a baba nem hoz létre új tüszőket.

A csecsemő hajszíne és textúrája az elmúlt néhány hónapban vagy évben többször is megváltozhat. De nehéz megjósolni, hogyan és mikor - mondta Timberline. "Csak annyit tehetünk, hogy élvezzük a bohókás kis frizurákat, amíg azok fennmaradnak - mondta."


Forrás: livecience.com​

Szent Mihály barlang, Gibraltár
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/