Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért szeretik a cicák a dobozokat?

Miért szeretik a cicák a dobozokat?

 Miért szeretik a cicák a dobozokat?

 Elsősorban azért, mert emlékezteti őket az anyukájukra.

A háziasított macskák viselkedésének megértése érdekében érdemes megnézni, hogy macska unokatestvéreik hogyan viselkednek a vadonban. Amikor az anyamacskák születni készülnek, fészket készítenek egy kicsi, félreeső területen, amely védett a ragadozóktól. A háziasított macskák is ezt teszik - ha valaha is volt otthonodban egy várandós macska, akkor észrevehetted, hogy a vendégszekrényben vagy más nehezen megkereshető helyen helyezkedik el, hogy világra hozza kiscicáit.

Egy doboz kitűnő rejtekhelyet biztosít számukra, nem csak ebben a meghitt időszakban. Innen megfigyelhetik zsákmányukat, mielőtt felpattannak, majd visszavonulhatnak, amikor a vadászat befejeződik.

Nem csoda hát, hogy amikor macskáknak adsz rejtekhelyet, sokkal boldogabbak. Az Applied Animal Behaviour Science által közzétett, egy kicsi 2014-es tanulmányban a holland kutatók bebizonyították, hogy azok a macskák, akiknek voltak dobozaik gyorsabban elrejtőztek, és kevésbé voltak stresszben, mint azok a macskák, akiknél nem volt doboz.

Dalí szimbólumai
Icipici rongybaba

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/