Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért ne igyunk alkoholt?

 Miért ne igyunk alkoholt?

A nemzetközi adatok szerint világszerte 210 milliónál is több az alkoholisták száma, és az italozás nagyjából tíz évvel rövidíti meg a várható élettartamot. Nincs olyan szervrendszerünk, melyre ne lenne hatással az alkoholfogyasztás, és bár az ivásnak fontos kulturális és társasági szerepet tulajdoníthatunk, az egészségünk szempontjából mindenképpen előnyösebb, ha mérsékeljük az alkoholfogyasztást. Természetesen, sok kutatás foglalkozik azzal, hogy egy-egy pohár vörösbor milyen jót tesz az egészségünknek, ez azonban tényleg csak akkor igaz, ha naponta kevesebb mint 1 vagy 2 decit iszunk (a nőknek kevesebb ajánlott). Az emberi szervezet nem tárolja az alkoholt. Az alkohol a fogyasztás után bekerül a véráramba, amelyből véralkoholszint méréssel mindig pontosan kimutatható. A vér sem tárolja az alkoholt, igyekszik attól megszabadulni, így elszállítja a májba, amely azt lebontja először acetaldehiddé, majd a káros anyagok a vizelettel távoznak. A lebontás sebessége több tényezőtől is függ, legfőképpen attól, hogy mennyire egészséges a máj. Az alkoholfogyasztás a legtöbb károsodást talán a májunknak okozza, az éveken keresztül tartó italozás a különböző májbetegségek első számú okozója, és olyan problémákat okozhat, mint a máj elzsírosodása, a májfibrózis és a májcirrózis. Emellett jelentős mértékben növeli például a máj daganatos megbetegedéseinek rizikóját.

A máj átlagosan 8-12 gramm alkoholt képes lebontani egy óra alatt. Ez a mennyiség az ún. egységnyi alkohol avagy standard unit. Ennyi alkohol található egy deci borban, egy pohár sörben, 2 cl égetett szeszben vagy egy koktélban.

Az alkohol emellett a szívet, valamint a vérereket is károsítja, hatására sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy magas vérnyomás, szívbetegségek, agyvérzés alakuljon ki a szervezetünkben. A nagy mennyiségű alkoholos italt fogyasztóknak sokkal rosszabb a keringése, ugyanis az erek falán úgynevezett plakkok jönnek létre, amelyek lassítják a vér áramlását.  Rövid távú hatásai közé tartozik a koordináció, az ítélőképesség, a memória, a reakcióidő romlása, a hangulat ingadozása. Ez az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt lehet, és a hosszabb időn át tartó italozás csak még jobban károsítja az idegsejteket. Rontja többek között a sejtek egymás közötti kommunikációját, a tanulási és a kognitív képességeket, az információ feldolgozásának idejét és hatékonyságát is. A nagy mennyiségű alkohol ugyanakkor felgyorsíthatja az agy öregedési folyamatait, és megnöveli a demencia kialakulásának rizikóját.

Az alkohol másképp hat egy kis- vagy nagytestű egyénre, férfiakra vagy nőkre. A nők azért érzékenyebbek az alkoholra, mint a férfiak, mert a női szervezet kevesebb alkoholdehidrogenázt tartalmaz. Az alkohol tehát különbözőképpen hat az egyénekre, de mindenkire hat valahogyan.

Az alkohol ún. élvezeti cikk, ezért is fogyasztjuk, hiszen élvezeti hatást vált ki. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol a legtöbb embert felvidítja, élénkíti az agyműködést, segíti az ételek emészthetőségét. A nagyobb mennyiség egyesekből már aggresszivitást válthat ki. Az alkohol mindemellett álmosít, lassítja a reflexeket, ezért tilos járművezetés előtt vagy közben fogyasztani. 

Ugyanakkor vannak olyan orvosi vélemények, melyek szerint kis mennyiségben fogyasztva az alkohol gátolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását vagy legalábbis csökkenti azok kialakulásának kockázatát.

A hóember
Esőmese
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/