Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért különlegesek a kalikó ( calico) cicák?

Richard Sidwell képe a Pixabay- en

 Miért különlegesek a kalikó ( calico) cicák?

 Biztosan mindenki látott már cicát, narancs és fekete foltos bundával. Ezeket a tarka megjelenésű egyedeket nevezzük kalikó macskáknak. Hogy megértsük, hogyan is jöhet létre egy ilyen színkombináció néhány öröklődéssel kapcsolatos folyamatot kell megismernünk. A cicák bundájának színét és mintázatát nemhez kötött öröklődés és egy epigenetikai jelenség határozza meg. Az epigenetika olyan jellegek öröklődését jelenti, amelyek nem mutációkkal kapcsolatosak. A cicák esetében ez egy működésképtelenné vált (inaktíválódott) X kromoszóma öröklődését jelenti.

A fekete-narancsvörös folt színkombinációért az X kromószóma a felelős, ezért a kalikó cicák szinte mindig kizárólag nőstények. Mivel a nőstény macskák két X kromoszómával rendelkeznek,ezért fordul elő szinte csak nőstényeken ez a szépséges és feltűnő, a még napos, de késő ősz rozsdás színeit idéző színösszeállítás.

A kandúrok esetében az egy darab X kromoszóma azonban csak a fekete vagy a fehér színvariánst teszi lehetővé, mivel az Y kromoszóma nem tartalmaz a bunda színéért felelős gént, éppen ezért a hím ivarú kalikó cicák igen ritkák. Mégis van belőlük néhány ez éppenséggel egy genetikai rendellenességnek, a Kinefelter-szindrómának tudható be. Ezek a cicák három kromoszómával rendelkeznek két X és egy Y kromoszómával-és általában sterilek, nem szaporíthatók.

Őszi kép
20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/