Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért különlegesek a kalikó ( calico) cicák?

Richard Sidwell képe a Pixabay- en

 Miért különlegesek a kalikó ( calico) cicák?

 Biztosan mindenki látott már cicát, narancs és fekete foltos bundával. Ezeket a tarka megjelenésű egyedeket nevezzük kalikó macskáknak. Hogy megértsük, hogyan is jöhet létre egy ilyen színkombináció néhány öröklődéssel kapcsolatos folyamatot kell megismernünk. A cicák bundájának színét és mintázatát nemhez kötött öröklődés és egy epigenetikai jelenség határozza meg. Az epigenetika olyan jellegek öröklődését jelenti, amelyek nem mutációkkal kapcsolatosak. A cicák esetében ez egy működésképtelenné vált (inaktíválódott) X kromoszóma öröklődését jelenti.

A fekete-narancsvörös folt színkombinációért az X kromószóma a felelős, ezért a kalikó cicák szinte mindig kizárólag nőstények. Mivel a nőstény macskák két X kromoszómával rendelkeznek,ezért fordul elő szinte csak nőstényeken ez a szépséges és feltűnő, a még napos, de késő ősz rozsdás színeit idéző színösszeállítás.

A kandúrok esetében az egy darab X kromoszóma azonban csak a fekete vagy a fehér színvariánst teszi lehetővé, mivel az Y kromoszóma nem tartalmaz a bunda színéért felelős gént, éppen ezért a hím ivarú kalikó cicák igen ritkák. Mégis van belőlük néhány ez éppenséggel egy genetikai rendellenességnek, a Kinefelter-szindrómának tudható be. Ezek a cicák három kromoszómával rendelkeznek két X és egy Y kromoszómával-és általában sterilek, nem szaporíthatók.

10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
A csodafivérek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/