Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szeretet , amely taníthat

Kép: freepik.com

 A szeretet , amely taníthat

 Az emberek azért jönnek a Földre, hogy megtanulják, hogyan kell boldog életet élni, hogyan kell mindig szeretni egymást és jó embernek lenni, ugye? Nos, mivel a kutyák mindezt már tudják, nem kell olyan sokáig maradniuk, mint nekünk. ( egy 6 éves kisfiú)

 Számos tanulmány rámutatott, hogy az állatok pozitív hatással vannak a gyermekek pszichológiai jóllétére. A háziállatokkal együtt nevelkedés magasabb önbecsüléshez, kognitív fejlődéshez és fejlett szociális készségekhez kapcsolódik. Hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez, társas támaszt nyújtanak, és segítik a magányérzet csökkentését, valamint javítják a gyermekek kommunikációs képességeit.

A állatok simogatása nyugtató hatással van a gyermekekre, a légzésszám és a szívverés is normalizálódik általa, ami hosszú távon jótékony hatású a gyermekek egészségére nézve. Stresszhelyzetben már önmagában az állat jelenléte is képes csökkenteni a megélt stresszérzést.

Az állattartás hatására fejlődik a felelősségtudatuk és kialakul a rendszeresség szeretete a gyerekekben. Megtapasztalják azt is, hogy a háziállatok ragaszkodásukkal, feltétlen szeretetükkel viszonozzák a gondoskodást. 

Azáltal, hogy gazdává válik egy gyermek, fejlődik az önbizalma, és megtapasztalhatja, hogy hatással van egy élőlény viselkedésére. Például egy kutya esetében a parancsszavakra való engedelmeskedés az énhatékonyság érzésének alapját adja.

A nézőpontváltás képességét fokozatosan kezdik elsajátítani a gyermekek. Ezt a folyamatot előrelendítheti egy állatról való gondoskodás, amikor saját igényeit háttérbe szorítva kell ellátnia egy élőlényt.  Képesek lesznek az állat érzéseiben osztozni, ami elősegíti az empátia elsajátítását.

A gyermekek pszichés jólléte szempontjából fontos a feltétel nélküli elfogadás, kis kedvencüktől pedig feltétlen szeretetet kapnak. Míg a környezet gyakran támaszt feléjük elvárásokat, egy állat nem köti feltételekhez a szeretetét.

Szülőként fontos, hogy gyermekünket bevonjuk a kisállattal kapcsolatos döntések meghozatalába, közösen megbeszélve alakítsuk ki a szokásokat, osszuk el a feladatokat. A végső felelősség persze mindig a szülőt terheli, de sokat adhatunk gyermekünknek a példamutatással, azzal, hogy felhívjuk a figyelmét az állat igényeire.

Forrás: mindsetpszihologia.hu 

112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/