Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért hord egy tintahal 3D-és szemüveget?

 Miért hord egy tintahal 3D-és szemüveget?

Hallottunk már barátságos, bár ennek ellenére elképesztő állatkísérletekről, nemrég éppen a virtuális szemüveget viselő tehenekről, de azt ki gondolná, hogy olyasmi is eszébe jut a kutatóknak, hogy egy tintahalra 3D- és  szemüveget rakjanak? Nos, pedig már ezen sem kell csodálkoznunk, már csak az a kérdés, hogy miért?

Az amerikai Minnesota-i Egyetem és az angol Cambridge-i Egyetem kutatói vizsgálták meg a közönséges tintahalak (Sepia officinalis) vadászmódszereit, mivel korábbi tapasztalatokból úgy tűnt, az állat képes 3D-ben érzékelni a környezetét, s a térlátása segíti hozzá a pontos vadászathoz. A kérdés különösen azért érdekes, mert a fejlábúak és a gerincesek szeme nagyon sokban hasonlít, azonban az idegrendszerük gyökeresen eltérő. Vajon a tintahal is hozzánk hasonló módon dolgozza fel a látottakat és a két szemben keletkező kép agyi összevetéséből becsli meg a zsákmánya távolságát? 

A felvetés ellenőrzéséhez a kutatók a Woods Hole Tengerbiológiai Laboratórium akváriumában tartott tintahalra speciális kék-vörös 3D szemüveget készítettek, majd az akvárium egyik falát egy képernyővel látták el, ahol a tintahal kedvelt zsákmányának, a garnélának különböző beállításokban mozgó képét mutatták, összevissza pontokból álló háttéren, a zsákmányt csak a 3D szemüveggel látta jól a tintahal.

Trevor Wardill, a Minnesota Egyetem kutatója elmondta, hogy a vizsgálatok alapján egyértelműen ugyanolyan módon dolgozza fel a tintahal is a látottakat, mint ahogyan mi emberek. „Ha csak az egyik szemével látta a garnélát, sokkal nehézkesebben becsülte meg annak helyzetét, ha viszont mindkét szemével látta, egy pillanat alatt helyes döntést tudott hozni, és képes volt megragadni a zsákmányt. A valós életben a túlélése ezen a különbségen múlik.

Annyiban különbözik a látvány feldolgozása a tintahalak esetében, hogy a jobb és a bal szem által látott képet akkor is helyesen tudják értelmezni, ha a két szem által látott kép fényintenzitása fordított, az ember erre nem igazán képes. Ezt úgy képzeljük el, mintha a két szem által látott képek egymás negatívjai lennének, és ezekből kellene kialakítani a 3D látványt az adott tárgyról.

A gerinctelenek közt a tintahalon túl csak az imádkozósáskák látnak hasonlóan, 3D-ben.

Korábban úgy hittük, hogy az olyan komplex idegi feladatokat, mint a térlátás, csak a fejlett idegrendszerrel rendelkező gerinces állatok képesek ellátni, de úgy tűnik, a gerinctelenek a véltnél sokkal többre is képesek.

A kutatásról készült tanulmányt a Science Advances folyóirat tette közzé, s a Phys.org tudományos hírportál ismertette.

Forrás. ng.hu

A farkas és a számolás…
Öcsi az uszodában

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/