Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért hasznos a játékos mondókázás a gyermekeddel?

 Miért hasznos a játékos mondókázás a gyermekeddel?

Legyen bármilyen évszak: tavasz, nyár, ősz vagy akár tél, a babák és a kisgyerekek szívesen hallgatnak mondókákat a környezetükről. Ha a mondóka és vers mozdulatokkal van kísérve, azzal a babádnak rengeteget segítesz, hogy hamarabb megtanulja a környezetében lévő dolgokat, és azok összefüggéseit. Az éneklés, mondókázás mellé mindig beszélj is nagyon sokat a gyermekedhez, meséld el neki, hogy mi történik, mit miért csináltok. 

A ritmusos, rímekkel teli mondókák szórakoztatóak, erősítik az anya-gyerek kapcsolatát, a ritmusok megnyugtatják és tanítják a picit. A többféle, mozgásos, döcögtetős mondóka a kicsi összes érzékszervére hat: miközben hallja a hangodat, megfigyelheti, hogyan mozog a szád beszéd közben, vagy próbálhat tapsolni a ritmusra.

Ezzel nem csak a beszédfejlődést, nyelvi fejlődést segíted elő, de sok későbbi problémát (pl. olvasási nehézségek, megkésett beszédfejlődés) megelőzhetsz vele. A mozgással, mozdulatokkal vagy babajelekkel kísért mondókázás egy rendkívül hasznos, játékos, észrevétlenül ható korai fejlesztési forma, mellyel sokat tehetsz gyermeked megfelelő fejlődése érdekében.

A testtudat, a mozgáskoordináció, az egyensúly-, nyelv- és ritmusérzék, a szókincs, a memória, az asszociáció mind-mind fejlődik mondókázás közben. Különböző rímeket választhatsz a testséma fejlesztésére, ami a későbbi írás-olvasás megtanulásában lesz segítség.

 Gyere elő napsugár,

mi már nagyon várunk!

Nem fázik már a kezünk,

mezítláb a lábunk.Esik az eső, hajlik a vessző,

haragszik a katona, mert megázik a lova.

Ne haragudj katona! Majd kisüt a napocska,

megszárad a lovacska. Süss fel nap, fényes nap,

kertek alatt a ludaim megfagynak.

Süss fel nap, fényes nap,

kertek alatt a kis bárány majd megfagy.

Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
Szeretném, ha vadalmafa lennék!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/