Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért hasznos a játékos mondókázás a gyermekeddel?

 Miért hasznos a játékos mondókázás a gyermekeddel?

Legyen bármilyen évszak: tavasz, nyár, ősz vagy akár tél, a babák és a kisgyerekek szívesen hallgatnak mondókákat a környezetükről. Ha a mondóka és vers mozdulatokkal van kísérve, azzal a babádnak rengeteget segítesz, hogy hamarabb megtanulja a környezetében lévő dolgokat, és azok összefüggéseit. Az éneklés, mondókázás mellé mindig beszélj is nagyon sokat a gyermekedhez, meséld el neki, hogy mi történik, mit miért csináltok. 

A ritmusos, rímekkel teli mondókák szórakoztatóak, erősítik az anya-gyerek kapcsolatát, a ritmusok megnyugtatják és tanítják a picit. A többféle, mozgásos, döcögtetős mondóka a kicsi összes érzékszervére hat: miközben hallja a hangodat, megfigyelheti, hogyan mozog a szád beszéd közben, vagy próbálhat tapsolni a ritmusra.

Ezzel nem csak a beszédfejlődést, nyelvi fejlődést segíted elő, de sok későbbi problémát (pl. olvasási nehézségek, megkésett beszédfejlődés) megelőzhetsz vele. A mozgással, mozdulatokkal vagy babajelekkel kísért mondókázás egy rendkívül hasznos, játékos, észrevétlenül ható korai fejlesztési forma, mellyel sokat tehetsz gyermeked megfelelő fejlődése érdekében.

A testtudat, a mozgáskoordináció, az egyensúly-, nyelv- és ritmusérzék, a szókincs, a memória, az asszociáció mind-mind fejlődik mondókázás közben. Különböző rímeket választhatsz a testséma fejlesztésére, ami a későbbi írás-olvasás megtanulásában lesz segítség.

 Gyere elő napsugár,

mi már nagyon várunk!

Nem fázik már a kezünk,

mezítláb a lábunk.Esik az eső, hajlik a vessző,

haragszik a katona, mert megázik a lova.

Ne haragudj katona! Majd kisüt a napocska,

megszárad a lovacska. Süss fel nap, fényes nap,

kertek alatt a ludaim megfagynak.

Süss fel nap, fényes nap,

kertek alatt a kis bárány majd megfagy.

2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 18. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/