Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aggódnunk kell? Ég az Amazonas!

Fotó: merkur.de

Aggódnunk kell? Ég az Amazonas! 

 Az elmúlt napokban a médiában mindenfelől özönlöttek a hírek, hogy az Amazonas, a tüdő, amely bolygónk oxigénjének 20% -át termeli, lángokban áll. Az esőerdők szén-dioxid tároló hatásuk miatt tisztítják is a levegőt, ezzel hátráltatva a klímaváltozást.

Bár szörnyű ami történik ez még nem jelenti azt, hogy félnünk kellene az oxigénhiány bekövetkezte miatt. Annak ellenére, hogy a növények fotoszintézise is felelős az oxigénünkért, ez csak egy apró rész ami hozzájárul a levegő oxigéntartalmához. Még ha a Föld összes szerves anyagát is egyszerre elégetnék, a világ oxigénjének kevesebb, mint 1% -a fogyna el. A Life Science szerint valójában a Föld szinte teljes lélegző oxigénje az óceánokból származik, és elegendő ahhoz, hogy évmilliókig kitartson. Számos okkal lehet megrémülni tehát az ez évi Amazonas-tüzek miatt, de a Föld oxigénellátásának kimerülése nem tartozik ezek közé.

Ilyen például az a tény, hogy a trópusi erdőkben sok növény- és állatfaj él, amelyek sehol máshol a világon, mindezek mellett pedig fontos menedékhelye az őslakosoknak.

A brazil INPE szerint, január és augusztus között több, mint 74 ezer tüzet észleltek, a tavalyi évhez képest eddig csaknem 40 ezerrel többet. Ricardo Mello, a WWF Amazon programjának vezetője szerint, a tüzek a rekord méretű erdőirtás következményei. A természetvédelmi képviselők Jair Belsonarot, a brazil elnököt vádolják, akiről már, a nagymértékben pusztuló méhek kapcsán is olvashattunk. Ez esetben azért okolják, mert ösztönözte a fakitermelőket és a gazdálkodókat, hogy „ tisztítsák meg a földeket" és írtsák ki az útjukban álló erdőket. 

Legalább 380 bálna és delfin pusztult el, miután p...
Plitvicei Tavak Nemzeti Park, Horvátország

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 29. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/