Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi történik az Űrállomások alatt ? Halmokban áll az űrszemét?

Fotó: Jonas Bendiksen / Magnum

 Mi történik az Űrállomások alatt ? Halmokban áll az űrszemét?

 A közép- Ázsiai  Altaj hegység régiója  közvetlenül a világ legnagyobb, és legforgalmasabb űrközpontja, a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtér légi folyosója alatt terül el. Minden alkalommal, amikor egy rakétát fellőnek az űrközpontból, elhasznált üzemanyagtartályok, kiürült gyorsító rakéták és még sokféle törmelék hull az égből ezekre a távoli hegyekre halálra rémítve a lakosokat, megrongálva a házakat és megölve a jószágokat. Az orosz űrkutatási ügynökség gyakran fizet kártérítést a falvak lakói részére, mikor komoly kár keletkezik a tulajdonukban.

A rendkívüli szépségű táj hósapkás hegycsúcsokkal, fenyőerdőkkel, hegyi tavakkal és gleccserekkel tömött völgyekben gazdag. Változatos etnikumú törzsek lakják a területet, akik csendes életet élnek, juh és bivalypásztorkodással, méhészkedéssel, mezőgazdasággal foglalkoznak.

Az orosz hírügynökségek úgy becsülik a központ megnyitása, az 1950-es évek óta mintegy 2.500 tonna rakétatörmelék zuhant a térségre. A helyieket minden kilövés előtt 24 órával figyelmeztetik, hogy biztonságos helyet találjanak maguknak. A legtöbb törmelék egy kijelölt sávba hullik a rakéta repülési útvonalán, de nem ritka, hogy ezen a sávon kívülre is zuhannak rakétadarabok.

2011-ben egy pilóta nélküli Soyuz-U típusú rakéta meghibásodott a Nemzeti Űrállomás felé vezető útján, és visszazuhant a Földre, teli üzemanyagtartályokkal. Az Altaj hegységre zuhant, és fölrobbant, a detonáció pedig még 100 kilométerrel távolabb is ablaküvegeket tört be.

Mondanunk sem kell, hogy ezen a helyen virágzik a hulladékkereskedelem. A hulladékkereskedők mohón várnak minden egyes kilövésre, és távcsövekkel kémlelik az eget a lezuhanó törmelék után kutatva.

A Szovjet időkben nagy gondot fordítottak arra, hogy visszaszerezzék az elhasznált gyorsító rakétákat, nehogy azok az Amerikaiak kezébe kerüljenek, akik így titkos információkhoz juthattak volna az űrprogrammal kapcsolatban. A Szovjetunió összeomlása óta ezzel már nem törődnek, így a rakétadarabok több ezer négyzetkilométeren szétszórva hevernek a Kazah sztyeppén és az Altaj hegységben.

Forrás: erdekesvilag.com


Fotó: Jonas Bendiksen / Magnum
Medve, hagyma, hagyj ma!
A csodafivérek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/