Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi történik az Űrállomások alatt ? Halmokban áll az űrszemét?

Fotó: Jonas Bendiksen / Magnum

 Mi történik az Űrállomások alatt ? Halmokban áll az űrszemét?

 A közép- Ázsiai  Altaj hegység régiója  közvetlenül a világ legnagyobb, és legforgalmasabb űrközpontja, a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtér légi folyosója alatt terül el. Minden alkalommal, amikor egy rakétát fellőnek az űrközpontból, elhasznált üzemanyagtartályok, kiürült gyorsító rakéták és még sokféle törmelék hull az égből ezekre a távoli hegyekre halálra rémítve a lakosokat, megrongálva a házakat és megölve a jószágokat. Az orosz űrkutatási ügynökség gyakran fizet kártérítést a falvak lakói részére, mikor komoly kár keletkezik a tulajdonukban.

A rendkívüli szépségű táj hósapkás hegycsúcsokkal, fenyőerdőkkel, hegyi tavakkal és gleccserekkel tömött völgyekben gazdag. Változatos etnikumú törzsek lakják a területet, akik csendes életet élnek, juh és bivalypásztorkodással, méhészkedéssel, mezőgazdasággal foglalkoznak.

Az orosz hírügynökségek úgy becsülik a központ megnyitása, az 1950-es évek óta mintegy 2.500 tonna rakétatörmelék zuhant a térségre. A helyieket minden kilövés előtt 24 órával figyelmeztetik, hogy biztonságos helyet találjanak maguknak. A legtöbb törmelék egy kijelölt sávba hullik a rakéta repülési útvonalán, de nem ritka, hogy ezen a sávon kívülre is zuhannak rakétadarabok.

2011-ben egy pilóta nélküli Soyuz-U típusú rakéta meghibásodott a Nemzeti Űrállomás felé vezető útján, és visszazuhant a Földre, teli üzemanyagtartályokkal. Az Altaj hegységre zuhant, és fölrobbant, a detonáció pedig még 100 kilométerrel távolabb is ablaküvegeket tört be.

Mondanunk sem kell, hogy ezen a helyen virágzik a hulladékkereskedelem. A hulladékkereskedők mohón várnak minden egyes kilövésre, és távcsövekkel kémlelik az eget a lezuhanó törmelék után kutatva.

A Szovjet időkben nagy gondot fordítottak arra, hogy visszaszerezzék az elhasznált gyorsító rakétákat, nehogy azok az Amerikaiak kezébe kerüljenek, akik így titkos információkhoz juthattak volna az űrprogrammal kapcsolatban. A Szovjetunió összeomlása óta ezzel már nem törődnek, így a rakétadarabok több ezer négyzetkilométeren szétszórva hevernek a Kazah sztyeppén és az Altaj hegységben.

Forrás: erdekesvilag.com


Fotó: Jonas Bendiksen / Magnum
Mit tesz egy oposszum, ha megijed tőled?
Szent Mihály barlang, Gibraltár

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 25. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/