Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki a NASA űrhajósa legyen?

Kép: www.smithsonianmag.com

 Mi szükséges ahhoz, hogy valaki a NASA űrhajósa legyen?

 Több mint négy év alatt a NASA első ízben fogad pályázókat űrhajósok képzési programjába, lehetőséget adva a lelkes jelentkezőknek, hogy felfedezzék a Holdat, a Marsot és így tovább.

Ezek a földönkívüli lehetőségek hatalmasak. Az ügynökség utolsó kiválasztási fordulóján, amely 2015 végén, mindössze 12 személyt választott ki a 18 300 jelöltből, jelentette be Elizabeth Howell a Space.comnak.  Miután egy személy lemondott az edzés során, 11- en végezhették el a kiképzést.

„Egy űrhajós élete nem könnyű feladat, mert hogy űrhajósnak lenni sem könnyű feladat,"  mondta Steve Koerner, a NASA igazgatója  egy nyilatkozatában "Azok, akik jelentkeznek, valószínűleg több ezren  lesznek ismételten és nagy a verseny ... De valahol a pályázók között vannak a következő űrhajósaink."

A munka jellegére tekintettel a NASA szigorú követelményeket állít fel. Az ügynökség honlapja szerint az ambiciózus űrhajósoknak olyan amerikai állampolgároknak kell lenniük, akik természettudományi, technológiai, mérnöki vagy matematikai (STEM) szakon szereztek diplomát, vagy ezzel egyenértékű mennyiségű tanfolyamot és képzést végeztek. Legalább két éves „kapcsolódó, fokozatosan felelős szakmai tapasztalattal" kell rendelkezniük mind e mellett,  vagy legalább 1000 órás naplózást kell végrehajtaniuk egy repülőgép fedélzetén.

Ezenkívül a pályázóknak két órás online értékelést, valamint a NASA hosszú távú űrrepülési kiképzését kell teljesíteniük. A jó látás, az űrruhával kompatibilis test felépítésének fizikai ellenőrzése, valamint a búvárkodással összehasonlítható fizikai kompetencia elvégzése is a feladatok között szerepel.

A döntősöknek még a kiválasztás után sem garantált, hogy az űrbe jutnak. Inkább „jelöltek" maradnak, akiknek további két évig tovább kell folytatniuk az alapképzést és az értékelést, ezt követően pedig pályáznak arra, hogy teljes jogú űrhajósokká váljanak.

Forrás: smithsonianmag.com

Legek az állatvilágban - a lajhár
Segítsünk a kézmosásban az óvodákba, iskolákba vis...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/