Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi készteti öngyilkosságra a kutyákat Skócia Overtoun- hídján?

Az Overtoun-híd/ Kép: ROSSER 1954 / Wikimedia Commons

 Mi készteti öngyilkosságra a kutyákat Skócia Overtoun- hídján?

 Skót kutyasétáltatók vigyázzanak! Nyugat-Dunbartonshire-ben van egy híd, amelyről azt mondják, hogy sajátos és gyakran végzetes hatással van a kedvtelésből tartott kutyákra, akik az 1950-es évek óta megmagyarázhatatlanul leugrottak a híd alatti szurdokba. Abban az időben kb. 50 kutya találkozott a véggel ezen a hátborzongató helyen. 

Az 1895-ben épült hírhedt Overtoun-hídat szörnyű története miatt "Kutya öngyilkossági híd"- nak is hívták, de a nagy kérdés, hogy a kutyák miért vetik magukat ezen a helyen a mélybe, továbbra is megválaszolatlanul maradnak.

Nem meglepő, hogy számos természetfeletti elméletet született, és ezek közül az egyik népszerű legenda az úgynevezett Overtoun-i Fehér Hölgyet vádolta. A szellem állítólag John White gyászoló özvegyéhez tartozik, akinek apja James a közeli Overtoun-házat építette. A helyiek azt állítják, hogy a gyalogos kísértet néha látható amikor sétál, bár az nem egészen világos, mi köze ennek a kutyákhoz, valamint hogyan és miért veszi rá őket , hogy ugorjanak le a mély szurdokba?

Az Overtoun Ház jelenlegi lakója, Bob Hill reálisabb magyarázattal állt elő, és elmondta a New York Times- nak, hogy a híd alatti szurdokban élő állatok illata készteti a kutyákat arra, hogy véletlenül leugorjanak.

A mink és a nyérc ( menyétfélék) különösen erős illatot produkálnak  anális mirigyeik miatt, és úgy gondolják, ez okozhatja, mivel hogy az 1950-es években jelentek meg nagy számban a területen, mely tökéletesen megfelel az első olyan eseteknek, amikor a kutyák leugrottak  a Overtoun-hídról. Ez megmagyarázná azt is, miért mondják, hogy a kutyák csak tiszta napokon ugranak, amikor a nedves időjárás nem zavarja a nyérc illatát.

Ennek az állításnak a bizonyítására David Sands állat-viselkedés kísérletet végzett egy, a hídról szóló TV-dokumentumfilm részeként, amelyben a kutyák lehetőséget kaptak arra, hogy kövessék egy nyérc, mókus vagy egér illatát. Érdekes módon 70 százalékuk a nyérc nyomát választotta , ami arra utal, hogy a szaga valóban nagyon vonzó számukra.

Bármennyire is vonzó az illat, a kutya biztosan nem lenne olyan hülye, hogy kockáztasson egy 15 méteres esést, csak azért, hogy esélye legyen egy" bűzös" emlőssel találkozni. És mivel a menyétek egész Skóciában folyók és patakok közelében élnek, miért nem fordulhatna elő ez a szokatlan jelenség más hidakon is? Sands szerint az oka magának a hídnak a tervezésében rejlik, amelynek oldalfalai magasabbak, mint a legtöbb kutya, azaz nem látják, hogy mögötte leeshetnek. 

A mai napig egyetlen elmélet sem bizonyult helyesnek, és az Állatokkal szembeni kegyetlenség megelőzésével foglalkozó skót társaságnak, ennek a furcsa eseménynek a megértésére alkalmazott vizsgálata nem hozott eredményt.

Tehát függetlenül attól,  hogy mi okozza a szuicid  hajlamot- valószínűleg érdemes a kutyát pórázon tartani, amikor az Overtoun-hídat készültök átsétálni.


Forrás: IFLScience

Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/